Választás járvány idején

Választás járvány idején

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lesz covid 2022-ben, Magyarországon már idén nyáron sem. Covid-esetek lesznek, de azoknál, akik be vannak oltva vagy átestek a betegségen és még be is vannak oltva, ott komoly történet nem lehet. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának szavai ezek tavaly májusból.

A kormányzati járványpropaganda arca internetes mémmé vált, miután a napokban az állami rádióban hivatalosan is bejelentette az omikron variáns okozta ötödik hullámot Magyarországon.

Próbálok kíméletes lenni: olyan új fenyegetéssel állunk most már két éve szemben, amelynek időbe telik kiismerni a természetét, a szakembereknek sem könnyű előre megjósolni a folyamatokat. Azt is érteni vélem, hogy a felkent vírusdoktornak mondania kellett valami biztatót is az akkor a harmadik hullám rekordhalálozásával szembesülő (vagy éppen azt szenvtelenül tudomásul vevő, esetleg negligáló) társadalomnak. Csakhogy amikor olyan világba jutottunk, amelyben a tudomány igazságait a közösségi fórumokon tömegesen megkérdőjelezik, s az ilyen nézetek szabadon terjednek, nagyon nem mindegy, mennyire lehet bízni a tudás tekintélyének palástjában megszólalók szavában.

A jelenlegi hatalom számtalanszor körbetáncolta már saját magát a vírus elleni „győzelmeit” megünneplendő, s a mostani megszólalásokból sem maradhat ki a hazai járványügyi intézkedések nagyszerűségének dicsérete. Ehhez képest kellene felelősségteljes magatartásra, óvatosságra intenie a magyarokat Merkely Béla szavainak, miszerint a negyedikkel szinte egybe érő ötödik hullám berobbanásával napi több tízezres esetszámok is lehetnek itthon.

– A teljes oltás a három oltás – hangsúlyozta a professzor. Ám ha így van, még a megbetegedésen átesettek a hivatalosnál nyilván jóval magasabb számát tekintetbe véve is kimondható, hogy egyelőre a lakosság legalább fele nem számít megfelelően védettnek. Abban bízhatunk, hogy igazak a feltételezések, s az omikron variáns a rohamos terjedése mellett kisebb arányban okoz súlyos tüneteket. A nagy számok törvénye alapján azonban így is újra jelentős terhelésnek lesz kitéve a magyar egészségügy, s a halottak száma újfent emelkedésnek indul majd.

Kásler Miklós sok minden más mellett az egészségügyért is felelős miniszter az InfoRádiónak arról beszélt, hogy az ötödik hullám csúcsán napi 13 ezer lehet a megbetegedések és 8-9 ezer a kórházban kezeltek száma. Jóslata szerint május elsejéig tart az ötödik hullám – vagyis a teljes választási kampány, a békemenet idején is itt lesz –, s ha nem jön egy újabb mutáns, illetve nem tudjuk az átoltottságot jelentősen növelni, a csúcson a napi halálozás elérheti a kétszázat. Utóbbi ijesztő felvetés; laikusként különösnek tartom, hogy ennek megelőzésére a nem kötelező oltásokon kívül – Kásler szerint negyedikre is szükség lesz – nem vetődik fel egyéb intézkedések gondolata a döntéshozókban.

Talán arról van szó, hogy kampány idején kisebb politikai kockázatot lát napi kétszáz halottban a kormány, mint bármiféle kétségkívül kellemetlen korlátozásban? Hogy minden élet fontos, de van, ami még fontosabb?

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.