Vízió van, hagyma nincs

Vízió van, hagyma nincs

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő segít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársainak a Csongrád-Csanád megyét jelző tábla kihelyezésében Gátérnél a 451. számú úton 2020. június 4-én. Trianon századik évfordulóján Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve, ezért ennek megfelelően új táblát helyeznek el. 2017-ben az Országgyűlés Lázár János, a térség parlamenti képviselőjének javaslatára – ellenszavazat nélkül – módosította a megye nevét (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltűnhet, vagy már gyakorlatilag el is tűnt Makóról a hagyma. Akár sóhajtozhatnánk is, és közben mondhatnánk olyanokat, hogy „mivé lesz ez az ország, ha már a veszélybe kerülnek a hungarikumaink is”. De a helyzet az, hogy a hungarikumoknak  pontosan ez a sorsa.

Eleve, azon sajnos nincs miért meglepődni, hogy a Dél-Alföld egyik jellegzetes zöldségfajtája végveszélybe kerül: a térség sivatagosodik és ezzel részben összefüggésben elnéptelenedik. Mi, itt a Magyar Hangnál nem a múlt héten fedeztük fel, hogy a napszámosok elképesztő kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ha egyáltalán még vannak, mert nem egy alkalommal hallani, hogy a magyar gazdák terményeit ugyanúgy külföldi (főleg romániai) vendégmunkások takarítják, mint a kormánypárti narratíva szerint hanyatló Nyugat-Európában. 

Aztán arra sem tegnap jöttünk rá, hogy önmagában az, hogy valami hungarikum, nem jelent semmit. Mert hiába a szép szavak, a látványos protokollrendezvények: azok nem segítenek a bajba került gazdáknak, nem oldják meg az öntözés kérdését, nem állítják meg az elvándorlást. Ilyenkor árazhatjuk be azokat a híres víziókat, és megállapíthatjuk, hogy valami csak nem stimmel, ha éppen a „vidék pártjának” kormányzása idején csökken vészesen a gazdálkodással foglalkozók száma.

És akkor jön Lázár János, aki egyrészt a Makót is magában tudó térség országgyűlési képviselője, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumi tagja, és olyanokat mond, hogy szeretné, ha „öt-tíz éven belül a magyar emberek 80 százalékban magyar élelmiszert fogyasszanak, ennek a mennyiségnek pedig a 80 százalékát magyar vállalkozások állítsák elő”. Mindezt azután, hogy beismeri a pártja és a kormány tizenkét évnyi bűnös mulasztását az öntözés terén.  Ennek a szakpolitikai önkritikának valahol örülhetnénk is, de hát ezek is csak üres szavak, amit nem követnek tettek. Hogy is nézne az ki: akkor a NER tizenkét év után be kellene, hogy ismerje, egyáltalán létezik olyan, hogy szakpolitika. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot.