Pogátsa Zoltán: Aki nem hiszi, hogy lehet még jó kormányzás itthon, menjen el mosogatni Bécsbe – Kompország

Pogátsa Zoltán: Aki nem hiszi, hogy lehet még jó kormányzás itthon, menjen el mosogatni Bécsbe – Kompország

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az, hogy forint vagy euró, másodlagos, a lényeg, hogy hosszú idő után végre valósuljon meg jó kormányzás. Most nem ez történik – jelentette ki Kompország című műsorunkban Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus. Arra a kérdésre, lát-e arra esélyt, hogy ez tényleg megvalósuljon, az mondta: aki nem hisz abban, hogy még lehet jó kormányzás Magyarországon, az menjen el mosogatni Bécsbe. A politológus nemzetközi példákkal támasztotta alá, hogy attól, hogy valahol hosszú ideje rosszul mennek a dolgok, még nem jelenti azt, hogy a társadalom ne tudna kiszenvedni magából egy jó, kormányzó képes erőt, amely aztán képes megfordítani ezt a folyamatot. A felvetésre, hogy lát-e ma olyan politikai erőt, platformot, amely képes lehet a jelenlegi rendszer leváltására, úgy válaszolt: gondolatcsírák vannak, de a jelenlegi hazai torz választási rendszer miatt amíg nem nő ki az ellenzékből egy nagy politikai erő, amelyikre tömegek szavaznának, addig kódolva van a kudarc, addig az ellenzék kényszerházasságokra van kényszerítve. Az ellenzéki összefogás pedig olyan, mint a leves, a főétel és a desszert összeöntve.

Beszélt arról is, hogy az orbáni sikerrecept egyik legfontosabb eleme továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai jelenléte. Amíg az ellenzék Gyurcsánnyal szövetkezik, addig a választók jelentős része Orbán és Gyurcsány harcára egyszerűsíti le a választást, és a kettő közül előbbit fogja választani.

• Mi akadályozhatja meg, hogy egyszámjegyű legyen az infláció az év végére?
• Miért igazságtalan a társadalmi berendezkedés Magyarországon?
• Megszorító politikát alkalmaz-e a Fidesz?
• Miért nem tartható fenn tovább a kapitalista rendszer és miért vezet az a társadalom összeomlásához?
• A magyar társadalom hány százaléka nyomorog jelenleg?

Műsorvezető: Szerető Szabolcs, szerkesztő: Farkas Melinda