Bojár Gábor: Ha kilépnénk az unióból, elszigetelődés és elszegényedés következne Magyarországon

Bojár Gábor: Ha kilépnénk az unióból, elszigetelődés és elszegényedés következne Magyarországon

Bojár Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifejezetten ellenséges lépés volt szövetségeseinkkel szemben az embercsempészek elengedése – többek között erről beszélt Kompország című műsorunkban Bojár Gábor. Az ismert vállalkozó, fizikus, a Graphisoft alapítója szerint az Orbán Viktor vezette hatalom lélekben már nem az EU tagja: szó sincs már az euró bevezetéséről, a gazdaság harmonizálásáról, zajlik az ellenpropaganda. Mindez nem magyar, hanem orosz érdekeket szolgál. Bojár Gábor nem vitatja, hogy jelenleg még többségben vannak a tagság támogatói a társadalmon belül, de arányuk csökken. A közösséggel szembeni irracionális elvárások miatt az egykori balliberális kormányokat is felelősnek tartja, nem bécsi cukrászdával kellett volna kampányolni, hanem az értékek hangsúlyozásával, és annak megértetésével, milyen sok előnyt jelent egy háromszázmilliós piac. 

Mára szövetségeseink körében megingott bennünk a bizalom, ha épp kényesebb témáról beszélnek, mindenki elhallgat, ha megjelenik a magyar kormány képviselője a teremben. Pedig számos olyan kihívás előtt állunk, amit nemzetállami szinten nem lehet kezelni, ilyen a klímaváltozás, a globális terrorizmus, megannyi gazdasági folyamat. Attól, hogy fiskális, külpolitikai, katonai téren szorosan együttműködünk másokkal, még nem kell feladnunk kulturális identitásunkat – fejtette ki Bojár Gábor. Ha kilépnénk az unióból, elszigetelődés és elszegényedés következne Magyarországon – mondta. 

A veszély szerinte mégis adott, a miniszterelnök maga is beszélt arról, hogy 2030 után el lehet gondolkodni az uniós tagság értelmén. Az üzletember szavai szerint Orbán Viktor nem szereti sem a gazdasági, sem a politikai versenyt, teljesen demokratikus körülmények között viszont kevésbé látná biztosítva hatalmát. 

Bojár Gábor beszélt arról is, a piactorzító intézkedések egyértelműen kudarcot vallottak, mi más bizonyítaná ezt jobban, mint az egyedülállóan magas infláció. A legnagyobb katasztrófának az oktatás tudatos lerombolását nevezte. Magyarország energiában és nyersanyagban szegény ország, a mi versenyképességünket a szürkeállományunk, a tudásunk adta, erre a hatalom éppen ezt rombolja le. – Abszolút tudatos folyamatról van szó, ezeket a károkat évtizedek alatt is nehéz lesz helyrehozni. Ma azt mondják, csak a hülye megy tanárnak. Mire ezt a tudatot sikerül megváltoztatni, fél évszázadba is beletelhet – fogalmazott Bojár Gábor. 

A Kompország korábbi adásait itt nézheti meg! A műsor podcastként is meghallgatható lesz. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.