Termékeny álmodozás

Termékeny álmodozás

Hilde Ostby: Kreativitás. Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába int a közmondás minket arra, hogy soha ne ítéljünk meg egy könyvet a borítójáról, ha az ember nem ítélkezne már a könyv kinyitása előtt, akkor a kiadók vélhetően nem törődnének annyit a borító megtervezésével. Mindezt azért volt fontos megjegyezni, mert Hilde Østby Kreativitás című kötete jó ideje a legszebb külsejű könyv, amely megfordult a kezemben. Matt fedele a vászonkötés érzetét kelti (pedig papír), a szerző és a címe arannyal van kiemelve, a borító közepén álló Aliz pedig mintha függönyként húzná el a borítót, ami mögött már csukott állapotban is feltűnik a mű egyik lapja.

Ettől az ember már az olvasás előtt valamiféle emelkedett tudatállapotba kerül, úgy érzi, hogy meg kell adni a könyvnek a tiszteletet. És ezt a Kreativitás meg is hálálja, hiszen a benne szereplő történet egyszerre tudományos és lírai, egyszerre szerepel benne Ibsen és a mesterséges intelligencia, egyszerre békebeli és XXI. századi. A könyv, a címéből sejthetően, a meglehetősen megfoghatatlan „kreativitás” kifejezéssel illetett mentális készséget járja körül – pontosabban merül el a kreativitás megszámlálhatatlan aspektusa között, mert körbejárni nem lehet valamit, aminek nincsenek határai.

A szerző Hilde Østby nem agykutató, hanem író, újságíró, szellemtörténész. Családi kapcsolatai révén azonban nincs távol az idegtudománytól, hiszen testvére, Ylva agykutató, vele közösen írták előző könyvüket, a Titokzatos memóriát, ami az emlékezetről szólt, és lapunk 2021. január 8-ai számában recenzáltuk (A feledékeny csikóhal címmel).

Az előző gondolkodással foglalkozó könyvükhöz hasonlóan most is tudományos alaposságú mű született. A Kreativitás azonban témájából fakadóan talán filozofikusabb, absztraktabb, és jobban eltávolodik az objektív kísérleti eszközökkel mérhető jelenségektől, hiszen ezt a készséget mindig is a művészi tehetséggel azonosították, aminek mibenlétéről nincs konszenzus a kutatók között. Az agykutatók mellett szerepelnek benne filozófusok, színészek, művészek is, akiknek mind megvan a maguk elképzelése a kreativitásról.

A tisztán idegtudományi könyvet keresők néhol talán úgy fogják találni, hogy a leírt gondolatok egy része nem a tudományos ismeretekről, hanem inkább a kreativitás kreatív értelmezéséről szól. A kötetet ezért azoknak lesz könnyebb befogadni, akik a bölcsészet felől közelítenek a területhez.

A szerzőnek a téma számtalan, egymásnak is ellentmondó értelmezése miatt szüksége volt egy vezérfonalra, amely egyben tartja a történetet. Ezt a vezérfonalat Lewis Carroll Aliz Csodaországban és a tükör másik oldalán című regényében találta meg, amely a kreativitás, a szabadon szárnyaló gondolkodás allegóriájaként is értelmezhető. Az Aliz-párhuzamot fejezik ki az illusztrációk is, amelyek megint csak a nosztalgikus-melankolikus „időtálló” könyvek hangulatát idézik.

Hilde Østby: Kreativitás. Ford.: Domsa Zsófia. Park Kiadó, 2022. 4299 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/37. számában jelent meg szeptember 9-én.