A kínai Gyűrűk ura magyarul

A kínai Gyűrűk ura magyarul

Csin Jung: A sasíjász legendája 1. Hős születik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évtizedekig lefordíthatatlannak tűnt, nemhogy magyarra, de még angolra is a kínai nyelvű világ legnépszerűbb írójának több száz millió eladott példánynál járó regényfolyama. A 2018-ban, 94 éves korában elhunyt Csin Jungot (eredeti nevén: Louis Cha) a kínai Tolkienként emlegetik, 1957-ben indult, hazája történelmében gyökerező tizenkét kötetes regényfolyamát a Gyűrűk urához hasonlítják. Csin Jung a harcművészetet és a fantasyt ötvöző vuhszia irodalom mestere volt, sőt halálakor az utóbbi több mint 300 év legnagyobb kínai történetmesélőjeként méltatták. Munkássága persze nem volt ismeretlen Nyugaton, hiszen könyveiből számtalan filmes adaptáció született. Csak épp az eredeti forrás nem volt elérhető.

2018-ban aztán megjelent az első kötet angolul, és egy év sem telt el, de már magyarul is olvasható. A Helikon Kiadó Szenzár Könyvek-sorozatának részeként, Károlyi-Szalai Eszter fordításának köszönhetően hozzánk is eljutott „a szerelemről, hűségről, becsületről, a korrupt hatalommal és a hódítókkal szemben álló emberekről szóló történet, amely pont annyira egyetemes, mint amennyire minden történet az szeretne lenni” – mint az előszóban olvasható.

Ha azt hitte, hogy ismeri a Nagy indiánkönyvet... | Magyar Hang

A magyar keresztségben a Sasíjász legendája címet kapó regényfolyam Hős születik című első része 1205-ben kezdődik, a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harca idején. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek és harcművészek, hősi kínai családok leszármazottai, legfőbb vágyuk délre visszaszorult hazájuk felszabadítása és a Csin birodalom legyőzése. Ám egyszer csak megjelenik házuk előtt egy taoista szerzetes, Csiu Csu-csi, vagyis Örök Tavasz mester a Teljes Valóság iskolájából – zsákjában egy emberi fejjel. Nyomában katonák... A kungfumester nevezi el a házigazdák születendő gyermekeit Kuo Csingnek és Jang Kangnak, felbukkanása pedig elindítja azon események láncolatát, melyek során Kuo Csing elveszti édesapját, majd Mongóliába, Dzsingisz kán táborába kerül. Ott nő fel, közben férfi t és harcost nevelnek belőle, hogy beteljesíthesse célját: a bosszút.

A valós történelmi helyzetbe ültetett, de kitalált történetben fontos szerep jut egy párbajnak, a Dél Hét Különcének, Van-jen Hong-liének és a házaspár Kétszeresen Aljas Fekete Szélnek is, vagyis Hurrikán Csennek, a Réztetemnek és Ciklon Mejnek, a Vastetemnek, akik mindketten a „kilenc jin csontkéz” mesterei.

A sokszor oldalakon át tartó, halálos kimenetelű kungfu-összecsapásokban a szereplők olykor belső erőt használnak ellenfeleik legyőzésére, vagy maguk gyógyítására, máskor életpontokra csapnak le, fákra ugranak fel, közben pedig olyan, Csin Jung által kitalált mozdulatokkal operálnak, mint a „kölcsönös halál kardja”, a „villám lobbantja lángra az égboltot”, „a fekete sárkány vízért megy”, a „lefelé vezesd a csónakot a folyón”, vagy épp a „nevesd ki az állát a helyéről”. Talán ennyiből is kiderül: a Sasíjász csodálatos olvasmány.

Csin Jung: A sasíjász legendája 1. Hős születik. Ford.: Károlyi-Szalai Eszter. Helikon Kiadó, 2019. 3999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/22. számában jelent meg, 2019. május 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!