A múltba vezető platánfa

A múltba vezető platánfa

Rojik Tamás: A generális talizmánja (Fotó: Pagony)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pagony Kiadó Abszolút töri sorozata a tíz éven felüli korosztály számára befogadható módon – mai nyelven és kellő lendülettel – mutatja be a magyar történelem fontos korszakait. A kalandregények szereplői egy budai iskola, a Vitéz János Gimnázium tanulói, akik egy véletlen folytán jutnak vissza a múltba. Az Abszolút töri sorozatban megjelent A generális talizmánja című regény a Rákóczi-szabadságharc időszakába repíti a szereplőkkel, Gittával és Áronnal együtt a tizenéves olvasókat. A könyv rögtön egy nyomozással indul, a két főhős megpróbálja kideríteni, a suliban lévő sütiárus néni hogyan tűnt el az iskola udvarán álló fában. A telefonjukon lévő kémkamerás applikáció segítségével hamar sikerül megfejteniük a rejtélyt: az öreg platán gyökerei egy múltba vezető titkos átjárót rejtenek, az alatta húzódó labirintus pedig a magyar történelem mélyére vezet.

Gitta és Áron – akik követték a sütiárust – váratlanul a 1700-as évek Magyarországán találja magát. „A gyerekek csak lassan jönnek rá, hogy hová is csöppentek, eleinte keresik a Dunán lévő, általuk jól ismert hidakat, a budai Várat, a Citadellát, és amikor nem látják az autókat és a rengeteg embert, már sejthetik, hogy a régmúltba érkeztek” – írja recenzensünk. A szereplők először egy budai család életének lesznek részesei, akiktől a labancok elrabolták a fiú rokonait, élelmüket, vagyonukat. A család emiatt elhatározza, hogy a kurucok segítségével megszökik. Egy nagyobb összecsapás során a híres hadvezérrel, Vak Botytyánnal is találkoznak, aki elveszíti védelmét nyújtó talizmánját, melyet végül a fiatal főhősök juttatnak vissza a generálishoz.

Recenzensünk szerint érdekes az idő múlásának főhősökre gyakorolt hatása. Amíg Gitta és Áron egy hónapot kalandozik a múltban, addig a jelenben körülbelül egy perc telik csak el. Az egy hónap okozta változásokat magukkal viszik a gyerekek a jelenbe: nemcsak Áron hangja lesz mélyebb, és kinövik a ruhájukat, de több tapasztalat birtokában folytathatják jelenkori életüket. Kalandjaik során megtanultak a kurucoktól halászni, harcolni, karddal, fokossal és buzogánnyal bánni, tárogatón játszani.

„Nagyon tetszett, hogy a könyv az elejétől a végéig izgalmas volt. Amikor már azt hittem, hogy a szereplők elérik a céljukat, mindig történt valami, ami megakadályozta őket, és így sokkal érdekesebb lett a történet. Eddig sosem hallottam semmit erről a korszakról, viszont most már a könyv elolvasása után sok mindent megtudtam a Rákóczi-szabadságharcról. A két szereplővel együtt én is végigéltem az akkori emberek mindennapjait. Érdekes volt látni, hogy ebben a korszakban milyen sok nehézséggel kellett megbirkózniuk az embereknek, sokat éheztek, nehezebben közlekedtek, és valaki mindig sanyargatott valakit: a császár híveit a kurucok, a magyarokat a labancok, őket meg a kurucok.”

Rojik Tamás: A generális talizmánja. Pagony Kiadó, 2022. 4790 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/10. számában jelent meg március 10-én.