A Teremtés Oszlopaival is megismerkedhetnek a gyerekek

A Teremtés Oszlopaival is megismerkedhetnek a gyerekek

Will Gater: Rejtélyes világegyetem (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csillagászat hagyományosan a tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb témája. Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy az emberek miért vonzódnak annyira a világegyetem távoli objektumaihoz. De mindenképpen szerepet játszik ebben az univerzum ismeretlensége, hatalmas távolságai, rejtélyei, a mindennapi fizikai tapasztalatokra rácáfoló törvényszerűségei – és persze a tudományos fantasztikum is. Hiszen az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja a csillagászat, melynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová ember még nem merészkedett. (Elnézést a klasszikus idézet módosításáért.)

A kozmosz csodái szó szerint csodák, és a csillagászatra rácsodálkozó laikusok – felnőttek, gyerekek – e varázslatban részesülnek. Szövegstílusában a gyerekek korcsoportját célozza a Rejtélyes világegyetem című könyv, amely a Naprendszer bolygói és más jelentős égitestek bemutatásán túl – gyermekkönyvtől szokatlan, de mindenképpen üdítő módon – az összetettebb csillagászati jelenségek és kevéssé ismert objektumok megismertetésére is vállalkozik. Szerepel benne például a gravitációs lencse és a lentikuláris galaxis fogalma, ahogy a Trapézium-halmaz és a Teremtés Oszlopai is. Utóbbiak a Kígyó csillagképben látszanak, és keskeny függőleges oszlopoknak tűnnek. Valójában egy csillagkeletkezési régiót (csillagbölcsőt) alkotnak, belőle csillagembriók bújnak ki folyamatosan.

A könyvben minden objektumhoz, illetve jelenséghez két-három rövid bekezdésnyi szöveg tartozik, amelyek bonyolultsága szépen egyensúlyoz a gyerekek érdeklődésének fenntartása és a tudományos pontosság vékony mezsgyéjén. Viszont a kötet kialakítása egyértelművé teszi, hogy benne a vizuális ingerek fontosabb szerepet játszanak a szöveges információknál. Ez egy reprezentatív könyv (igen, ez azt is jelenti, hogy meglehetősen drága, 6900 forint, bár ez ennél a formátumnál már sajnos nem is kirívó). A borító textúrája a vászonkötés tapintását idézi, rajta aranyszínű betűkkel, csillaghalmazokkal és galaxisokkal.

De, ami manapság már szinte ismeretlen (pláne a gyerekkönyvek között), ezért kifejezetten exkluzív hatást kelt, az a lapok széleinek aranyfestése. Nem feltétlenül érti az ember ezt a fajta pompát egy nagyjából az általános iskola felső tagozata számára készült kötet esetében, de tagadhatatlanul gyönyörűen néz ki, főként ha megcsillan a napfény az aranyozott éleken. Mert azok nem egyszerűen aranyszínűek, hanem ragyognak. A könyv telis-tele van jó minőségű csillagászati fotókkal, még a lapjai vastagsága és tapintása is a rangot közvetíti. És a kötetbe épített könyvjelző szalag sem hiányzik, amely ugyancsak egyre ritkábban része a könyveknek.

Összességében tehát a Rejtélyes világegyetem legalább annyira dísztárgy, mint információforrás, amely a békebeli nagypolgári magánkönyvtárak legféltettebb kincseinek hangulatát idézi. Jelentős életeseményekre remek és emlékezetes ajándék.

Will Gater: Rejtélyes világegyetem. Ford.: Lukács Katalin. HVG Könyvek Junior, 2021. 6900 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/5. számában jelent meg,