Az öreg pákász és a róka

Az öreg pákász és a róka

Fekete István: Vuk; Tüskevár

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rögtönzött, nem reprezentatív felmérést végeztünk tíz gyerek megkérdezésével: mit gondolnak Fekete István legendás műveiről, a Vukról és a Tüskevárról. A válasz egyértelmű volt: mindannyian nagy kedvenceik között tartják számon a két regényt, nyilván nem függetlenül az előbbiből készült rajzfilmtől, illetve az utóbbiból gyártott régebbi sorozattól és a 2012-ben bemutatott filmtől.

A Móra Könyvkiadó most két új kiadásban jelentette meg Fekete István regényeit. Mindkettő gyönyörű. A Vukot Balog Péter most készült, míg a Tüskevárat Szecskó Tamás évtizedekkel ezelőtt alkotott illusztrációi díszítik. A borítók is átlagon felül ízlésesek. Jó kézbe venni őket.

A két könyv történetét fölösleges bemutatnunk, alighanem minden olvasónk ismeri őket. Ám az 1900 és 1970 között élt szerző pazar leírásaiból érdemes idéznünk: „Lefelé hajlott a nap. Búcsúzóul betekintett még az erdőbe, hol hosszúra nyúlt az árnyék, és a szelíd szemű gerlék halkan kurrogtak. Vörös fényben úszott a fák dereka; hazafelé zümmögtek a méhek, és csengő madárdal fuvolázott ezer hangon”; ezekkel a mondatokkal kezdődik a rettenthetetlen róka története, amelyben csakhamar feltűnik Kag, és kezdetét veszi az akció. A Tüskevár nyelvezete is élvezetes ma is: „Tutajosunk ezen a délutánon nem álmodott semmit. Nyurga teste szinte elfolyt a süppedő szénán, és nem ébredt fel arra sem, hogy egy konok légy az orrát választotta kilátónak. Ott pödörgette első lábait, majd szívóját tisztogatta, s általában igen otthonosan viselkedett. Szerencsére nem a szúrólegyek vérszomjas felekezetébe tartozott, csak egy szerény, de szemtelen konyhalégy volt, aki unatkozott, és amikor meglátta Csikaszt a kunyhó előtt, azonnal kirepült a kis kutyát bosszantani.”

Gyakori tapasztalatunk, hogy egy-egy könyvet, legyen bármilyen jó, egy mai gyerek kevésbé szívesen vesz a kezébe régi kiadásban; mintha a több évtizedes példányok kinézete, illata önkéntelenül is az elavultság, a korszerűtlenség érzetét keltenék bennük. Ez a probléma itt nem állhat fenn: a Móra kiadó ennél méltóbb formában nem is adhatta volna ki Fekete István klasszikusait.

Fekete István: Vuk; Tüskevár. 2699, illetve 3499 Ft. Móra Könyvkiadó

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/32. számában jelent meg, augusztus 6-án.