Az örök élet titka nyomában

Az örök élet titka nyomában

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza. Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ember félve vesz a kezébe olyan könyvet, amelyben a szerző a természetből ellesett titkokra alapozva életvezetési, táplálkozási és egészségi tanácsokat ad az olvasóknak. Ezek a fajta „önsegítő” könyvek az esetek többségében nem egyszerűen butaságokat hordanak össze, de a tudománytalan divatdiéták reklámozásával egyenesen károsak is. Nos, a dán molekuláris biológus, Nicklas Brendborg A halhatatlan medúza című könyve tartalmaz ugyan az ember életében is alkalmazható jó tanácsokat is, de távolabb nem is állhatna a leegyszerűsítő egészségtudatos ponyvától.

A könyv az öregedésről, az élettartamra ható tényezőkről, és igen, az örök élet titkáról szól. Brendborg szisztematikusan és rendkívül olvasmányos stílusban veszi végig a legtovább élő teremtményeket a földön, és mindenféle egyszerűsítés nélkül tárja fel, hogy mit tudunk (és mit nem tudunk) arról, hogy a fák vagy egyes medúzák miért nem akarnak egyszerűen meghalni. A könyvben nem kinyilatkoztatások vannak, a szerző egy pillanatig sem állítja, hogy rátalált az örök élet titkára (mert hogy ilyen nyilvánvalóan nincs), hanem az egymásnak gyakran ellentmondó – és önmagukban is csak részleges magyarázatot nyújtó – elméletek összevetésére vállalkozik.

A halhatatlan medúzát nem hiába választotta a brit Sunday Times az év egyik legjobb könyvévé, hiszen kevés műről mondható el, hogy nemcsak ismeretterjesztésnek álcázott szórakozást nyújt az olvasónak, hanem tényleg profitálhat belőle, ha elolvassa. A könyv második és harmadik része az élettartamra ható molekuláris és egyéb faktorok kutatásával, illetve esetleges meghosszabbításával, valamint a mindezekből leszűrhető életvezetési tanulságokkal foglalkozik.

Utóbbi részben Brendborg korántsem a saját fizetős online tanfolyamát, illetve más üzleti vállalkozásait reklámozza – ahogy ez a (látszólag) hasonló témájú életmódkönyvekben megszokott lenne. Éppen ellenkezőleg: arra hívja fel az olvasó figyelmét, hogy nincs olyan egyszerű módszer (legyen az bármilyen vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő szedése), amivel varázsütésszerűen és erőfeszítés nélkül nyerhetünk plusz évtizedeket az életből. Úgy tűnik, egy faj által elérhető maximális élettartam nagyrészt genetikailag meghatározott (és például a kisebb testű egyedek általában tovább élnek, mint a nagyobbak), viszont az, hogy a rendelkezésünkre álló elvi élettartamból mennyit abszolválunk, az életmódunktól (táplálkozásunktól és testmozgásunktól) függ.

A halhatatlan medúza egyértelműen segít reális képet alkotni arról, hogy mire képes az emberi (és más állati) szervezet, és hol húzódnak a biológia határai, amit akkor sem léphetünk túl, ha elolvasunk még száz önsegítő könyvet.

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza. Ford.: Patat Bence. Athenaeum, 2023. 4699 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/18. számában jelent meg május 5-én.