Boldog emberek mindenhol élnek

Boldog emberek mindenhol élnek

Helen Russell: Boldogságatlasz – A boldog élet titka Dániától Bhutánig (fotó: Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pura vida – akár ez is lehetne Costa Rica nem hivatalos mottója, ami annyit tesz, „igazi élet”. Ez a kifejezés persze jóval többet jelent ennél, valójában egy egész életfilozófiát takar, ami minden percben megédesíti a „gazdag part” lakóinak életét.

Mélyebb értelemben a pura vida mindenekelőtt azt jelenti, maradj optimista és boldog, minden negatív körülmény ellenére is, de lehet használni köszönésként, búcsúzásként, elismerésként és akár életvezetési mantraként is. Az „igazi élet” ugyanakkor azt is magába foglalja, hogy a Costa Rica-iak egészségesebben élnek, hiszen a tiszta étel és a sok mozgás rendkívül jól konzerválja az itteni lakosokat, olyannyira, hogy ma már kétségtelen, a ticók a „kék zónában” élnek – ezt az antropológiai fogalmat azokra a területekre használják, ahol a leghosszabb a várható élettartam.

A pura vida emellett az ország működtetésében is megmutatkozik: Costa Ricán a tanulás prioritást élvez, az oktatás 1869 óta ingyenes és kötelező. Sőt, mostanra az ország a bruttó hazai termékének nagyobb hányadát fordítja oktatásra és egészségügyre, mint a legtöbb OECD-ország. Ám az is ismert, hogy az élethosszig tartó tanuláshoz jobb egészségi állapot és még jobb társasági élet kapcsolódik. És ha van valami, amit a Costa Rica-iak igazán komolyan vesznek, az bizony a társas élet. Az összes létező mutató közül a boldogság egyik fő indikátora az, hogy milyen rendszerességgel találkozunk a közeli rokonokkal és a barátokkal, a pura vida pedig egyenesen kötelez rá, hogy a barátainkkal lógjunk.

Persze nem csak Costa Rica lakóitól tanulhatunk arról, hogyan éljünk boldogabban. A világ számos kultúrája hordoz ilyen tanításokat, amelyeket az ott élők már évszázadok, sokszor évezredek óta gyakorolnak a mindennapjaikban, hogy az életükből a legtöbbet hozzák ki. Ezeket a tanításokat gyűjtötte össze országonként Helen Russel nemrég megjelent Boldogságatlasz című könyvében, amelyben a szerző nem csak a legboldogabb országokat gyűjtötte össze, hiszen boldog emberek mindenhol élhetnek. A mű elsősorban abba nyújt betekintést, hogy az emberek miben látják a boldogság kulcsát más és más helyeken. Az pedig tagadhatatlan, hogy ha megismerjük, mi a fontos a világ másik felén élő embereknek, ha tudjuk, hogy a különböző népek mit gondolnak a boldogságról, az alapvetően hatással lesz közérzetünkre, de arra is, hogyan viselkedünk másokkal. A könyv azonban nem csak a „kulturális szokások katalógusa” kíván lenni, ennél jóval többre vállalkozik: a harminc bemutatott ország alapján hasznos tanácsokat is ad az olvasónak, miszerint mit vehetünk át ezekből a kultúrákból, hogy megőrizzük optimizmusunkat, vagy éppen támaszt nyújtsunk bárkinek a környezetünkben, aki padlón van.

A könyv legnagyobb érdeme azonban kétségtelenül az, hogy segítségével jóval elfogadóbbá válhatunk a világ legkülönbözőbb népeivel is, lakjanak azok a Föld bármely pontján. Hiszen minden emberi kultúra kiérlelt olyan szokásokat, amelyek követendők lehetnének az egész emberiség számára is.

Helen Russell: Boldogságatlasz – A boldog élet titka Dániától Bhutánig. Ford.: Kövesdi Miklós. HVG Könyvek, 2020. 3500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021.5 számában jelent meg január 29-én.

Címkék: Helen Russell