Egy utolsó jelentés készült az eltűnő falusi világról

Egy utolsó jelentés készült az eltűnő falusi világról

Csillag Péter: Hátsó füves. Barangolás a magyar futball rejtett tájain

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt években sokan megállapították már, hogy megváltozott a foci, ahogy azt is, hogy más lett a magyar vidék. A kettő között pedig szoros kapcsolat van. Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója évekig járta a magyar falvakat határon innen és túl, hogy talán az utolsó pillanatban dokumentálja, ami a falusi fociból megmaradt. Az ebből született Hátsó füves című sorozata 2015 és 2019 között jelent meg, remek fotósok páratlan, díjazott képeivel.

A Hátsó füves címmel megjelent album ezekből a képekből nyújt művészi válogatást, a bejárt falvak csapatairól szóló rövid, de érzékletes szösszenetekkel, és a pálya mellől érkező aranyköpésekkel. „Fiam, neked olyan görbe a lábad, hogy átmegy közte a nyolcas busz” – olvassuk például, és már ott is érezzük magunkat a pálya szélén.

A szerző vallja, hogy a labdarúgás a hétköznapi valóságnak is pontos fokmérője. És amikor például a tokaji riportban azt írja, hogy „az öltözői mámor csúcsán természetesen a szent borvidéken is olcsó dobozos sör cisszen”, akkor egyértelműen érezzük, hogy ezek a szövegek és képek jóval többről szólnak, mint a foci.

Ezért is indult el Csillag Péter fotós társaival erre a több éves, és 15 ezer kilométeres utazásra, hogy olykor öltözők padlóján aludjanak, máskor napokra beköltözzenek idegenekhez. Az eredmény pedig egy szociográfiai igényű riportsorozat lett, és annak esszenciájául ez a könyv, „melynek képei a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó lenyomatai, messze túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociográfiai látleletet kínálva”.

Falvainkban talán évtizedekig a legfőbb közösségi élmény a vasárnapi focimeccs volt, a focin keresztül pedig kitapinthatók a magyar vidék mindennapjai és társadalmi kihívásai is, mert a futball tényleg a falu tükre – ahogy azt Csillag Péter is írja.

A könyv egyik lehangoló kulcsmondata a 2017-es hajdúhadházi úthoz kapcsolódik. Akkor biciklivel járták a falvakat, és itt láttak majdhogynem először olyat, hogy: „a település határában csapatnyi gyerek focizik. Fából eszkábált kapuk között, tarkabarka mezekben folyik a meccs a kissé köves réten, nincs semmi erőltetettség, semmi körülményeskedés, csak az őszinte játék”. Egy évvel később, amikor véletlenül újra arra jártak, már csak hűlt helyét látták a „paradicsomi futballpályának”.

A szintén nemzeti sportos Szeli Mátyás angol átiratainak köszönhetően pedig a világ minden táján bepillantást nyerhetnek az olvasók ebbe az elmúló magyar falusi focivilágba.

És itt még nincs vége: országjáró kiállítást is szerveznek Csillag Péterék, továbbá zempléni futballmentő túrát indítottak 2022 tavaszán, melynek keretében olyan települések csapatai élednek újra egy-egy mérkőzés erejéig, ahol már sok-sok éve nem rúgták a bőrt. A sorozat (remélhetőleg csak nyári) zárásaként július 16-án Olaszliszka, majd 30-án egy mintornával Sátoraljaújhely eleveníti fel a múltat.

Csillag Péter: Hátsó füves. Barangolás a magyar futball rejtett tájain. Rézbong Kiadó, 2020. 4990 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/26. számában jelent meg június 24-én.