Egy regény akarta leleplezni Coco Chanelt

Egy regény akarta leleplezni Coco Chanelt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz éve, hogy Gabrielle „Coco” Chanel piacra dobta a világ leghíresebb parfümjét, a No° 5-öt. A centenárium tökéletes apropó lehet arra, hogy felidézzük ennek az úttörő asszonynak az életútját, divatikonná válását és ruháinak hatását a női emancipációra. Fél évszázada, hogy nincs közöttünk, de még ma is ideálként tekintünk rá. Vajon igaz-e az a kép, amelyet hordozunk magunkban róla? 

Ezt a kérdést tette fel magának Pamela Binning Ewen amerikai író is, aki életrajzi tényekből és legendákból, pletykákból alkotta meg történelmi-romantikus fikcióját, a Párizs királynőjét. Egyfajta leleplezésnek szánta könyvét, melyben Coco valódinak vélt arcát akarta bemutatni, és ábrázolni mindazokat a helyzeteket, eseményeket, melyek odáig vezethettek, hogy még a németekkel is képes volt lepaktálni. Tette volna mindezt csak azért, hogy ikonikus parfümjét visszaszerezze üzleti partnerétől, a zsidó Pierre Wertheimertől, akinek a segítsége nélkül a világ meg sem ismerhette volna a No° 5-öt?

Pamela Binnings Ewen Chanel-története ott indul, amikor a németek elfoglalják Franciaország északi részét, az ország déli felén pedig egy nácikat kiszolgáló bábállam jön létre. Wertheimer a náci uralom elől utazik Amerikába, ahol a parfüm gyártását is folytatja, ezt azonban a divat nagyasszonya már nem nézheti tétlenül. Mindeközben, hogy értelmezze tetteit, Ewen fel-felidézi Chanel múltját, bemutatva az utat, hogyan lett egy szegény család kislánya a divatvilág királynője. Kifinomult ízlése ellenére Coco nyilvánvalóan erős akaratú és hidegvérű nő volt, máshogy képtelen is lett volna uralni a divatot és sikeres üzletasszonnyá válni egy olyan világban, ahol a nőnek a helye még mindig bőven a férje háta mögött volt. Ewen azonban ennél jóval tovább megy, egy kíméletlen, számító és manipulatív asszony alakját rajzolja fel, aki saját céljainak elérése érdekében képes volt bármilyen erkölcsi gátat átlépni. 

Míg a német hadsereg és a Luftwaffe főparancsnoksága elfoglalja Párizst, és deportálják a zsidó lakosságot, Chanel a Ritzben pezsgőzik, és német szeretőjével, az ügynökként is tevékenykedő Hans Gunther von Dincklagéval múlatja az időt. Bár soha nem bizonyosodott be, de Ewen könyvének lényegi eleme, hogy miként szervezik be a németek Abwehr-ügynöknek Cocót, aki az F-7124 Westminster kódnevet kapta. Ami viszont biztos, Cocót 1944-ben a Szabad Francia Erők emberei letartóztatták, majd kihallgatták, de hamar el is engedték, mert nem tudtak rábizonyítani semmit. 

Pamela Binnings Ewen feltevése szerint Pierre Wertheimer állt kiszabadulása mögött (a történelmi források inkább jó barátját, Winston Churchillt említik). A Párizs királynője akár új megvilágításba is helyezhetné Chanel alakját, de Pamela Binnings Ewen mindezt annyira didaktikusan és erőltetetten teszi, hogy könyve hamar érdektelenné válik. Hisz ez is csak egy újabb bőr, amit egy legendáról le lehet húzni. 

Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője – Regény Coco Chanel életéről. Ford.: Perlényi Chapman Eszter. 21. Század Kiadó, 2021. 4690 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/13. számában jelent meg március 26-án.