Elmúlt karácsonyok szellemei

Elmúlt karácsonyok szellemei

Az ország karácsonyfája és ünnepi díszvilágítás a Parlament előtt, a Kossuth téren 2018. december 2-án, advent első vasárnapján. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A karácsony a lelki megtisztulás, a számvetés időszaka is. Az év utolsó napjain mélyre tekintünk magunkban, és patikamérlegre tesszük életünk, mindazt, amit a múltban megcselekedtünk. őszintén szembenézni önmagunkkal talán az egyik legnehezebb feladat, de ha elmulasztjuk, soha nem tudunk békére lelni a világban. Ezért is annyira csodálatosak ma is a viktoriánus Charles Dickens művei, a Karácsonyi ének, a Harangszó, a Házi tücsök, Az élet csatája, vagy A szellem embere. Az Európa Könyvkiadó az ünnephez közeledve most új fordításban adta ki ezeket a kisregényeket, melyek utoljára 1958-ban jelentek meg egy kötetben. Közel két évszázad eltelt ugyan azóta, hogy Dickens papírra vetette műveit, de az emberi természet mit sem változott ennyi idő alatt. 

Rögtön eszünkbe jut Dickens gazdag és könyörtelen figurájára, Ebenezer Scrooge, vagy a mamlasz, de igaz lelkű Toby Veck, és a két jó barát, de a feleségük által befolyásolt ügyvéd, Snitchey és Craggs. A szegények és gazdagok között feszülő áthidalhatatlan ellentétekről szólnak ezek a történetek, de az élet kegyetlenségei mellett az emberekben megbúvó csodákról is. Dickens sorai melankolikusságuk ellenére reményt nyújtanak, hisz a szerző bármennyire is élesen látja embertársai hibáit, mindenki mellett hitet tesz, még a legádázabbak mellett is. A csoda bennük is létezik, csak jó mélyre el van temetve – Dickens szerint mindenképp. Az angol irodalom nagyja ma is érvényes társadalomkritikát fogalmazott meg már az 1800-as évek közepén, ezért is érdemes könyveihez időről időre visszatérni, általa ismét tudatosíthatjuk magunkban: nem a pénz tesz naggyá, igaz emberré. 

Eltelt bár közel kétszázötven év, de mit sem változunk, ahogy a Harangszó főhősének gondolatai is oly igazul csengenek, mint Dickens korában: „Szeretek én jól értesült lenni, mint bárki emberfia – mondta tűnődve Toby, miközben az összehajtott újságot visszatette megint a zsebébe –, de bizony nem szívesen olvasok újságot mostanában. Szinte megijeszt. Nem is tudom, mit akarnak már velünk, szegény emberekkel. Adja Isten, hogy jobb sorunk legyen a közelgő új évben.” 

Charles Dickens: Karácsonyi történetek. Ford.: Barkóczi András, N. Kiss Zsuzsa. Európa Könyvkiadó, 2020. 4999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.