A nyári szellő könnyedségével vetekedik ez a Gárdonyi-regény

A nyári szellő könnyedségével vetekedik ez a Gárdonyi-regény

Gárdonyi Géza: Ida regénye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újságban, hírlapban, apróhirdetés útján házastársat keresni önmagunknak, valljuk be, idejétmúlt dolog. Ha pedig más keres nekünk, az egyenesen meghökkentő. Gárdonyi Géza Ida regénye című művében márpedig ez az alapkonfliktus, ami ügyes írói húzás is, hiszen kit ne érdekelne ezután a regény többi része, a szereplők további sorsa. A kissé bulváros téma ellenére a könyv romantikus regény, a szerelemről, az egymásra találásról szól. Az író sajátos nyelvezetén, bájos jelzőin, szokatlan szóképein keresztül meséli el a két főhős, Ó Ida és a hirdetésre jelentkező Balogh Csaba sajátos kapcsolatát. A regény nyelvezetére külön felhívnám a figyelmet, rendkívül élvezetesen ír Gárdonyi, némelyik szó megértéséhez én magam is szótárt ragadtam, természetesen már elektronikus formában.

Mielőtt továbbmennénk, osszunk ki egy képzeletbeli gratuláló kézfogást a Scolar Kiadónak, amiért a Libri Könyvesboltokkal karöltve 2019 óta díszkiadásban jelenteti meg magyar írók műveit Szabó Magdától kezdve Szerb Antalon át a 2021-es kiválasztottig, Gárdonyi Gézáig. A könyveket jó forgatni, minőségi papírra nyomtatott, igényes termékek birtokába jutunk, melyekben az illusztrációk Nagy Norbert keze munkáját dicsérik.

A nyári szellő könnyedségével vetekedő Gárdonyi-regény is telitalálat a kiadó részéről. A történet alapja egy házassági apróhirdetés, melyben egy céltudatos borkereskedő szeretne lányának férjet találni. Egy megoldatlan családi konfliktusban őrlődő fiatalember az anyagi segítség reményében jelentkezik a hirdetésre, és elnyeri a lány kezét. A több mint négyszáz oldal e „házasság” történetét meséli el, a friss házastársak finom érzelmi összecsiszolódásával párhuzamosan. A regény szerethető, csetlő-botló főhősei szinte hangos biztatásért „kiabálnak”, s mi, olvasók a könyvet falva tényleg egy szerelmi mérkőzés közepébe csöppenünk, ahol mindkét félnek egyaránt drukkolhatunk, az utolsó oldalig feszülten követve sorsukat.

A könyv nem csak egy mélabús szerelem története, ugyanis Gárdonyi Géza a képzőművészet iránti rajongását is a történetbe szőtte. Az író ifjú kora óta vonzódott a festészethez, néhány műve kiállításokra is eljutott, agárdpusztai szülőházában meg is tekinthetjük egyik saját művét. Megismerhetjük a főhős, Balogh Csaba tolmácsolásában az alkotás sziszifuszi folyamatát, a festőcsoportok bohém életét, de a képeladás üzleti fortélyaiba is beavat minket az író.

A címadó főhős, Ida maga a csoda. Klastromban nevelkedett, hamvas lelkű, vívódó lélek, akitől távol áll az apácalét, és mint oly sok fiatal hölgy, ő is a nagy szerelemről ábrándozik. Kapcsos naplót vezet, melyet „eredetiben” olvashatunk, innen ismerhetjük meg a zsenge leány gondolatait a magányról, családjáról, édesapja léha életéről. Jövendőbelije, Balogh Csaba keresi önmagát, és sodródik az árral, mely imádott testvérét és annak családját is elragadta, anyagi ellehetetlenülés formájában. Kapóra jön aztán a házassági hirdetés, amely, úgy gondolja, megmentheti szeretteit a csődtől. A frigy megköttetik, a kezdeti botladozásokat követően a fiatalok egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Érdeklődve méregetik a másikat, társaságban házaspárként, odahaza idegenként viselkednek, de az elkerülhetetlen vonzódás egyre közelebb tereli egymáshoz őket, aminek egyik legnyilvánvalóbb bizonyítéka: felüti fejét mindkettőjük gondolataiban a féltékenység. A regény csúcspontja egy drámai esemény (természetesen nem árulom el, mi az), mely után minden letisztázódik, és Ida és Csaba különös kapcsolata átcsap szenvedélyes szerelembe.

Az Ida regénye Gárdonyi Géza kevésbé ismert műve talán, de bizonyíték arra, hogy az író mennyire színes egyéniség volt, és milyen varázslatosan bánik anyanyelvünkkel. Feledhetetlen történelmi eposzai mellett e kötet is teljes értékű része életművének. A könyvből 1934-ben és 1974-ben is film készült, utóbbi Félix László rendezésében, én ezt néztem meg, és nagyon tetszett; igazi „dramedy”, bármelyik mai streamingszolgáltató kínálatába beférne.

Több szomorú aktualitást is meg kell még említenünk a regény és a filmadaptáció kapcsán. 2021 októberében emlékeztünk meg az író halálának 99. évfordulójáról, a műből készült film két főhőse, Venczel Vera és Oszter Sándor pedig – szintén a közelmúltban – mindössze néhány nap különbséggel költözött fel az Égi Színpadra.

Gárdonyi Géza: Ida regénye. Scolar Kiadó, 2021. 2999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/46. számában jelent meg, november 12-én.

Címkék: Gárdonyi Géza