A magyarországi gasztronómia nincs kirobbanó formában, de nem azért, mert ne lenne gazdag étkezési kultúránk. Hanem azért, mert alig tudunk valamit arról, mit főz a szomszéd falu, szomszéd térség – ennek bemutatására teszünk most kísérletet – írja Pörc című, november végén megjelent könyvében György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője. Több tízezer kilométer, több mint 120 település, megszámlálhatatlanul sok recept és élettörténet – a Pörc egyszerre lett gasztronómiai kalandtúra és kijózanító látlelet a társadalom állapotáról.
„De ez nem a sokadik süteményillatú skanzen-Magyarország-könyv. Elvégre Magyarország néha halszagú. És nemcsak a sütemény omlós, hanem a falu széle is. Közel megyünk, amikor közel engednek – ha ételekről, szokásokról érdeklődünk, szerencsére könnyebb a dolgunk, mint ha politizálnánk. Aztán néha úgyis az lesz belőle” – olvashatjuk a Pörcben, amely olyan közel merészkedett Magyarországhoz, ahogy külön-külön egyetlen szakácskönyv vagy riportkötet sem tudna. Mert akik egy asztalhoz ülnek, megosztják az ételüket, és egymás egészségére koccintanak, azok között nem marad hely a titoknak. Így nemesednek a receptek szépen, lassan szociográfiává.
Eltűnőben lévő kiskertkultúra, elhagyott vagy kivágott gyümölcsösök, mindent felfaló, monokultúrás nagybirtokok, elöregedő falvak, elfeledett tradíciók és sivataggá váló tájak; és közben: váratlanul virágzó települések, az évszázados hagyományok elevensége, az ételkészítés öröme és a magyar konyha (szinte) minden bajt felülíró remekei – a Pörc nem bírál, nem panaszkodik: bemutat, feltár, megkóstol és elmesél.
Zempléntől Zaláig, Gyulától Sopronig, pacaltól a káposztáig, fánktól a halászléig: minden, amit az asztalra teszünk itthon. Mert az étel több mint egyszerű táplálék, az íz az otthont jelenti, a gasztronómia pedig az identitásunk egyik pillére. És a magyar(országi) konyha esetében ezt sosem szabad elfelejtenünk. Hiszen amíg egyesek a „kevert fajúság” elkerüléséről prédikálnak, addig a „legtöbbünk családja igazi Kárpát-medencei válogatott: magyar, sváb, székely, zsidó, örmény, tót, ki tudja még, milyen felmenőkkel. És mindenki hozott is magával valamit az asztalra”.
Interjúnk György Zsomborral a Pörcről, melyet itt meg is vásárolhat kiadói kedvezménnyel:
György Zsombor: Pörc. Magyar Hang-könyvek, 2024. 5990 Ft
Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/49. számában jelent mg december 6-án.