Most a homárkotlett és a büdös macska koktélja is elkészíthető

Most a homárkotlett és a büdös macska koktélja is elkészíthető

Amanda Yee: Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv és Annie Gray: A hivatalos Downtown Abbey-szakácskönyv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hat évadot, és hamarosan már a második mozifilmet is megélt Downtown Abbey-sorozat, amely a brit arisztokrácia tündöklésének végnapjait idézi fel, nemcsak az intrikák és cselszövések, szerelmi civódások és osztályharcok, halálok és házasságok, de az ínycsiklandó fogások, hosszú és tartalmas ételsorok, cukrozott gyümölcsök és remegő, pezsgős kocsonyák, gyöngyöző levesek és illatozó marhasültek miatt is sokakat szegezett a képernyő elé.

Ahogy minden otthonnak, ennek a yorkshire-i nagybirtoknak is a konyha a lelke: Mrs. Patmore és Daisy birodalma a harsogó zöldségekkel, pompázatos gyümölcsökkel, csillogó rézedényekkel, finom porcelántálakkal, komótos vaslábosokkal is izgalmasabb és festőibb világot rejt magában, mint az impozáns főúri termek vagy fülledt lakosztályok. A viktoriánus szellem, az Edward-kori gasztronómia és Escoffier szelleme jól megfér itt egymás mellett: míg az uraknak pikelet, aszpikos zöldségtortácskák és lazachab, Dundee-torta és orosz charlotte készül, addig az alagsorban a marhahúsos-vesés puding mellett jól megfér a sajtos karfiol és a szirupos lepény. Az emeleti vacsoraestek ételkölteményeitől a földszinti pástétomokig és pitékig most bármelyik Crawley-házban feltálalt fogás az otthoni asztalra kerülhet.

Az Annie Gray ételtörténész által jegyzett Downtown Abbey-szakácskönyv azonban jóval több, mint receptgyűjtemény, hisz nemcsak a sorozatból ismert étkek elkészítési módját tárja az olvasók elé, de felidézi a korszak gasztronómiájának alakulását, azt, hogy milyen változásokat követelt meg a konyháktól a világháború, majd a jegyrendszer, de a szigetországban 1875 és 1930 között népszerű ételek történetét is meg lehet ismerni.

Kiderül például, hogy a sajtos makaróni a XVIII. század kedvelt étele volt, amelynek receptjét az első telepesek vitték magukkal Amerikába, az osztriga sem mindig számított különlegességnek, az Edward-korban akár mindennap asztalra kerülhetett, ahogy a muffint is társadalmi osztálytól függetlenül fogyaszthatta bárki, leginkább félbevágva, vajjal megkenve. De volt idő, amikor a cselédek víz helyett csak sört ittak, előbbit ugyanis olcsósága és elérhetősége ellenére unalmasnak tartották, a sörivás viszont azt bizonyította, tisztességes ember alkalmazásában állnak.

Annie Gray a korabeli recepteket a ma is beszerezhető alapanyagokhoz illeszkedően dolgozta át, hogy valóban elkészíthetőek legyenek; könyvében találni recepteket a klasszikus étkezések mellett kerti partihoz és piknikhez, vadászathoz és sporteseményhez. Bár gyönyörűen illusztrált kötetről van szó, hiányossága, hogy sok receptet fénykép nélkül mutatnak be. Nem hiányzik viszont a könyvből az igazi angol desszert, a trifle. Ez a tejszínes, gyümölcsös rétegzett édesség a XVI. században jelent meg a konyhákban, azóta megszámlálhatatlan változata készült már el, az Enciklopédia a szakácsművészet gyakorlatáról című brit kötet például számon tart homárral, illetve borjúval készült variációt is.

Innen nézve nem is tévedett akkorát Rachel, amikor a Jóbarátokban elkészítette sajátos trifle-jét, az édes gyümölcsös krém és a húsos pásztorpite bizarr elegyét. Negyed évszázada, hogy a kilencvenes évek leghíresebb sorozata debütált a televízióban, ennek apropóján pedig Monica, Phoebe, Rachel, Chandler, Joey és Ross kedvenc ételeinek gyűjteményét is kiadták. Mint az előző könyvnél, itt is nagyon hiányoznak a hozzájuk illő képes illusztrációk, helyettük inkább a jelenetképek segítségével idézhetjük fel az egyes epizódokat.

Ahogy a Downtown Abbey-ben, a Jóbarátok esetében is nagy hangsúly van a gasztronómián. Monica számára a főzés nemcsak hivatás, de lelki terápia is, míg Joey gyakorlatilag folyamatosan tömi magát valamivel. Phoebe megrögzött vegetáriánus, terhessége alatt viszont önmagát megtagadva a húst is hússal eszi, Ross pedig egy szendvicsért bármijét odaadná.

Paradicsomszósz Joey módra, extra szaftos hálaadásnapi pulykás szendvics, mocsoládés keksz, ellopnivaló sajttorta, abbahagyhatatlan karácsonyi csokoládé bonbon és a mogyorós ujjacskák. Amanda Yee séf az előételektől a főfogásokon és desszerteken át az italokig sorra veszi a sorozatban feltűnő ételeket, de számos olyan receptet is közre ad, amelyeket maga talált ki; ezek nemcsak a sorozat szereplőinek karaktereihez illeszkednek, de tükrözik a New Yorkra jellemző multikulturális gasztronómiát is.

Alternatív valóságában Phoebe és slágerének főszereplője, a büdös macska is koktél formájában reinkarnálódik, Rachel aszalt gyümölcsös parféval próbálja levenni lábáról fiatal és jóképű asszisztensét, Ross kacsazsíros babpürével és salsa verdével kínált chilaquilessel, azaz sült tortillás mexikói reggelivel indítja a napot, Monica pedig ebben az univerzumban a rákos cevichével (ejtsd szevicse) akár le is nyűgözhette volna álmai éttermének főnökét.

Annie Gray: A hivatalos Downtown Abbey-szakácskönyv. Ford.: Hajós Szandra. 6490 Ft

Amanda Yee: Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv. Ford.: Magyari Andrea. 6490 Ft
Mindkettő 21. Század Kiadó

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/47. számában jelent meg november 19-én.