Így készülhetünk a válságra

Így készülhetünk a válságra

Yossi Sheffi: A rugalmasság ereje

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napjainkban, amikor a globalizáció mértéke évről évre gyorsul, kevesen gondolnak arra, hogy ez a jövőben milyen kockázatokat jelenthet az egész emberiség számára. Miközben a világ GDP-je 2003 és 2013 között 30 százalékkal nőtt, a globális kereskedelem még a gazdasági növekedésnél is nagyobb ütemben, 55 százalékkal bővült, a középosztálybeli fogyasztók száma pedig megduplázódott, és elérte a kétmilliárdot. A vállalatok ezen fogyasztók kiszolgálása érdekében folyamatosan bővítették ellátási láncaikat, amelyek így egyre összetettebbé váltak. Azonban az olyan katasztrófák, mint a Katrina hurrikán, a japán szökőár, a thaiföldi áradások, majd a globális pénzügyi válság az egyre aggasztóbb globális felmelegedés, a társadalmi kizsákmányolás, a kibertér veszélyeinek való kitettség, valamint sok-sok más esemény és tendencia alaposan próbára tette a vállalatok leleményességét.

Habár ez időszak alatt rengeteg cég ment csődbe, számos vállalat azért tanult is a múlt eseményeiből, így sokkal több erőforrást fordított a megelőzésre, valamint a felismerés és reagálás szolgálatába. Mindez idő alatt tehát a kockázatok ugyan szerteágazóbbak lettek, de az ellenállóképesség növelését célzó menedzsmenteszközök is egyre kiforrottabbá váltak. Ezeket gyűjtötte össze Yossi Sheffi, a Massachusets Institute of Technology (MIT) professzora nemrég magyarul is megjelent, A rugalmasság ereje című könyvében, hogy bemutassa, hogyan küzdöttek meg a legsikeresebb vállalatok az őket ért kihívásokkal.

Mindehhez a szerző több tucat vállalati interjúból és kutatásból merített anyagot, hogy dokumentálja azokat a stratégiákat, amelyeket a szervezetek a különböző kockázatok felismerése, megelőzése és enyhítése érdekében alkalmazhatnak. Hogy rávilágítson ezen stratégiák lényegi elemeire, a szerző egyes esetekben azt vizsgálta meg, hogy ugyanazt a zavart hogyan kezelték a különböző vállalatok, máskor pedig azt, hogy egy adott vállalat hogyan reagált a különböző zavarokra az idők során. Ezzel a könyv célja, hogy kereszt- és hosszmetszeti képet adjon a kockázatkezelésről és az ellenálló képességről, illetve hogy megmutassa, hogyan teremthetik meg a vállalatok azokat az eszközöket, és alakíthatják át azokat a gyakorlatokat, amelyekkel képesek lesznek eddig még nem látott, példa nélküli eseményeket is kezelni.

Így a könyv most, a koronavírus-járvánnyal érkező gazdasági válság idején nemcsak a nagyvállalati vezetők és gazdasági tanácsadók számára lehet különösen hasznos, hanem azoknak a kis- és középvállalatoknak is, amelyek a globális ellátási lánc alsó áramlatához tartoznak. Nagy erénye a műnek, hogy nem igényel az olvasótól különösebb pénzügyi ismereteket, így bárki könnyedén megértheti és használhatja a leírt tanácsokat. De az sem mellékes, hogy Yossi Sheffi műve – még a téma nehézsége ellenére is – nagyon olvasmányos, így aligha kétséges, hogy a könyv hamarosan a gazdaság iránt érdeklődők egyik kedvenc és nélkülözhetetlen olvasmánya lesz.

Yossi Sheffi: A rugalmasság ereje. Ford: Martonicz Szilvia. Pallas Athéné Kiadó, 2020. 3499 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/39. számában jelent meg.