Így lett Michael Jordan a levegő ura

Így lett Michael Jordan a levegő ura

Roland Lazenby: Michael Jordan – A levegő ura

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Michael Jordanről valószínűleg az is hallott már, aki életében egyetlen perc közvetítést sem látott az NBA-ből. Az észak-amerikai profi kosárlabda-liga a világ harmadik legnagyobb nézőszámú sporteseménye, a kiemelkedő tudású játékosok világsztárok. Közülük is az egyik legnagyobb Michael Jordan, akit sokan a világ valaha élt legnagyobb sportolójának tartanak. Amikor rá, a kosaras legendára gondolnak az emberek, legtöbbüknek a mérkőzéseket eldöntő dobások, a test és a labda tökéletes egyensúlya, a csont nélküli kosarak villannak fel.

A közel hétszáz oldalas életrajzi kötetben a sporttörténelem legismertebb 23-as számú játékosának kosárlabdatudása mellett egy másik oldalára is fény derül, az észak-karolinai Wilmingtonban felnőtt, könyörtelen versenyzőre, aki élt-halt a nagy tétet hordozó pillanatokért. A sors fintora, hogy annak idején, középiskolásként nem került be a kosárcsapatba Wilmingtonban, mivel (akkor még) nem volt elég magas. Néhány év múlva már azt a játékost tisztelték benne, aki világszerte népszerűvé tette a sportágat, még az angol futballsztár, David Beckham is miatta választotta a 23-as mezt.

Roland Lazenby, a kosárlabda-szakértő amerikai sportújságíró három évtizedet szentelt annak, hogy kövesse a 198 centis szupersztár karrierjét. Szemtanúja volt, ahogy a cingár újoncból azonnal felismerhető globális ikonná vált, akinek üzleti érzékét és sikereit látva mind a mai napig sok gyerek álma, hogy olyan legyen, „mint Mike”.

Az Egyesült Államokban az eladott kosarascipők több mint felét máig az ő neve miatt vásárolják a sportág szerelmesei, évente több mint egymilliárd dolláros üzletet hozva a gyártónak. 2014-ben Jordan lett az első dollármilliárdos azok között, akik egykor NBA-játékosok voltak, és a jelenlegi, 2,1 milliárd dollárra becsült vagyonával a negyedik leggazdagabb afroamerikai származású milliárdos az Államokban.

Lazenby Jordan egy másik oldalát is megismerte, a szinte soha nem kielégíthető sikeréhséget, amelyet egy rajongó sem érthet meg igazán. (Jordan a 90-es években nyolc év alatt hat bajnoki címre vezette a Chicagót, és mind a hat döntőben őt választották a párharc legjobbjává!) A könyv a sportoló személyiségének mindkét oldalát feltárja, hogy a lehető legpontosabb, legteljesebb képet fesse az emberről, akit Michael Jordannek hívnak. Egészen mostanáig nem volt még egy olyan életrajzi könyv, amely ennyire pontosan mutatta volna be Jordan karakterének kettősségét, és nemcsak a sportolót, hanem a pályán kívüli embert is.

Roland Lazenby: Michael Jordan – A levegő ura. Ford.: Rédai Gábor, Zukály Zoltán. G-ADAM Könyvkiadó, 2020. 6500 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/16. számában jelent meg, április 16-án.