Ki lőtte le Martin Luther Kinget?

Ki lőtte le Martin Luther Kinget?

Steve Berry: A püspök embere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak írók, akiknek könyveire emberek milliói várnak. Ilyen Steve Berry is, aki sokadszor is képes olyan világba elvinni kedvenc főhősét, Cotton Malone-t, amely titkokat, rég elfeledett ősi bölcsességeket rejt. Vagy éppen megoldatlan bűnügyeket. Már a megjelenése pillanatában tudni lehetett, hogy az író legújabb könyve siker lesz, hiszen művei a világ számos országában, így Magyarországon is rendre az eladási listák élére kerülnek.

A könyvben a főhős különleges titoknak próbál utánajárni. Olyannak, amely ötven évvel korábban a J. Edgar Hoover és Martin Luther King Jr. közötti ellenségeskedéshez vezetett, és amelyet illegális megfigyelések, titkos akták jellemeztek – és állítólag véget ért 1968. április 4-én, amikor Kinget lelőtte James Earl Ray. Cotton ugyanis 2018-ban szembesül az igazsággal, hogy valójában mi történt azon a végzetes napon Memphisben. Persze nagy kérdés, vajon kiderül-e az igazság. Cotton képes lesz arra, amire eddig még senki?

Talán az megtudja, aki elolvassa ezt a magával ragadó, provokatív bűnügyi regényt egy amerikai ikonról. Annyit persze elárulhatunk, hogy a szerző az ötvenedik évfordulóra időzítve előállt a saját verziójával, ami, valljuk meg, nem éppen szokványos. Ez is lehet akár belemagyarázás, de annak majdnem tökéletes. Ugyanis annyi minden nem az, aminek látszik. És amikor eljutunk a kötet utolsó betűjéhez, akkor Berry korábbi jó szokásainak megfelelően egy fejezetben tisztázza: mi az, ami történethű, és mi az, ami a szerzői fantázia szüleménye.

Aki rajong Steve Berry könyveiért, pontosan tudja, mi a vége valamennyi regényének. A hős mindig mindent a maga módján megold, és James Bond amerikai mása újfent legyőzhetetlennek bizonyul. Mégis azt érezzük minden könyvénél, hogy ez más, mint az előző, hiszen mindig jut minden kötetbe egy csavar, amellyel az író meglepi az olvasókat. Egy biztos, letenni nehéz, tökéletes kikapcsolódás, és abszolút nem lesz olyan érzésünk, hogy felszínes semmiséggel töltöttük el üres óráinkat. Steve Berry újra bizonyítja, hogy mindig képes még jobbat alkotni. Kérem a következőt!

Steve Berry: A püspök embere. Gabo Kiadó, 2018. 3990 forint

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/6. számában jelent meg, 2019. február 8-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/6. Magyar Hangban? Itt megnézheti.