Novellák groggal, gramofonnal

Novellák groggal, gramofonnal

Fotó: Facebook/Leczo Bence

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesekhez juthatott el Leczo Bence bemutatkozó novelláskötetének híre, pedig sokat ígérő, meglepően tudatosan összerakott írások ezek. Izgalmasak már ellentmondásosságukban is. Ambivalens érzéseink lehetnek, mert ha egy irodalmi folyóiratban, név nélkül olvasnánk az elbeszéléseket, nem minden esetben jönnénk rá, hogy azonos a szerzőjük. Akadnak nagyon eltérő jellegű novellák benne, a szerző érezhetően keresi még, melyik stílus illene hozzá a leginkább.

Érdemes lehet például ráerősíteni arra a típusú gyilkos fekete humorra, amelyik a Hajacskában is megjelenik. Feltűnik benne az apa, aki lelkiekben már olyannyira felkészült születendő gyermeke Down-szindrómájára, hogy képtelen leplezni csalódottságát, amikor a kicsi egészségesen lát világot. A kötetben akadnak kifejezetten rövidebb darabok, ez sem túl hosszú, viszont legalább annyira hatásos. Régen éreztem olyat, hogy bárcsak egy novellát én írtam volna.

A szövegek nagyobbik részére inkább valamiféle lefojtottság, kiismerhetetlenség jellemző. Lopják épp vissza a zálogházból a zeneiskolai gramofont, esetleg próbálja valaki kihúzni magát az esküdtek bírósági listájáról, valójában nem igazán tudjuk, mi történik. A felszínen minden annyira különösnek, rendkívülinek tűnik, hogy végig arra várunk, hova fut ki az egész. Aztán csak bámulunk magunk elé, ahogy a szerző elegánsan elengedi kezünket. Ráadásul szereplőivel úgy esnek meg a hol nagyon is tragikus, máskor komikus vagy rémisztő események, hogy voltaképpen nem is zavartatják magukat. Várjuk, hogy dühöngjenek vagy essenek kétségbe, de ők csak mennek tovább, teszik a dolgukat.

Esetleg beülnek a Suacheli nevű helyre, s isznak egy grogot.

Rejtő Jenő mellett Cholnoky Viktor idéződik meg látványosan, az ő világuk köszön vissza a novellák egy részében. Hatásait a szerző nem is titkolja, tőlük kiindulva igyekszik felépíteni saját, nem kevésbé titokzatos, sokszor rémisztően rideg, kiüresedett világát. Bolyonganak az eltűnt házak mentén, az erdőből kiutat keresve hősei, máskor valamiféle galériában esnek-kelnek páfrányok és olajfák között. Mi pedig hiába várjuk, hogy kiderüljön, honnan és hova tartanak, jellemzően csak epizódokat kapunk, érzéstöredékeket és mechanikusan megtett lépéseket. Menekülnénk is tőlük, mégis valami feléjük von, szeretnénk megismerni őket és világukat. Talán egy jó grog a Suacheliben felmelegít annyira, hogy újra útnak tudjunk indulni.

Leczo Bence: A falu összes férfija, Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., 2021, 2990 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/37. számában jelent meg, szeptember 9-én.