A csilpcsalpfüzike nyomában

A csilpcsalpfüzike nyomában

Orbán Zoltán: Madármegfigyelők kézikönyve (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A modern ember a vadállatok közül valószínűleg a madarakkal kerül a leggyakrabban kapcsolatba (ha a rovarokat nem számoljuk). Ez a kapcsolat a városban legtöbbször egy madáretető közvetítésével jön létre, bár kétséges, a madarak tudatában vannak-e annak, hogy a tél közepén varázslatosan eléjük került eleséghez bármi köze van az embernek. Ennek ellenére a téli madáretetés fontos szerepet játszik nemcsak a városokban áttelelő madarak táplálásában, de az ember madárszeretetének megerősítésében is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) olyan embereket tömörít, akik szenvedélyesen, sőt életvitelszerűen madarásznak, akár van ornitológusi végzettségük, akár nincs. A madárkutatói diploma hiánya a legkevésbé sem kizáró ok a madármegfigyelésből, sőt a madarászás az egyik legteljesebben művelhető közösségi tudományos tevékenység (divatos szóval: citizen science). A jó és gyakorlott szemre, illetve a biztos fajfelismerésre itt sokkal több szükség van, mint az elméleti tudásra.

Ugyanakkor persze a fajfelismerés nem a semmiből jön, a madárfajok elkülönítésre alkalmas bélyegeit rengetegszer kell látni ahhoz, hogy abban az egy-két másodpercben, amíg rendszerint a madár a távcső látómezőjébe téved, a megfigyelő biztosan azonosítani tudja a fajt – főként, ha az egy ritka, Magyarországra csak elvétve tévedő madár, aminek természetesen sokkal nagyobb az eszmei értéke, ha valakinek sikerül fényképezőgépével levadásznia.

Vagyis a madármegfigyelés sokkal összetettebb, és nagy felkészültséget igénylő művelet a puszta bámulásnál. Ebben nyújt nagy segítséget a madarak szerelmeseinek a Madármegfigyelők kézikönyve, amelyet Orbán Zoltán, az MME szóvivője, az ország egyik legismertebb ornitológiai ismeretterjesztője és madárfotósa írt. Ez a kézikönyv az „amatőr” megfigyelőknek szól, akiket most szippantott be ez a hobbi, és most ismerkednek a technikákkal, a felszereléssel, a határozással és persze magukkal a fajokkal, azok küllemével és hangjával. Vannak közöttük megszokott strófák, mint a cinkék trillái, és ritkán hallható, különleges énekek, mint a csilpcsalpfüzike névadó csilp-csalp-csilp-csalp betűsorral is érzékeltethető dala.

Az MME a most induló hobbimadarászoknak tanfolyamokat is tart, amire a „Kezdő madarász vagyok” keresőkifejezéssel azonnal rátalál a Google, de aki maga szeretne elindulni a profi madárspotting felé vezető élvezetes úton, annak ez a könyv remek kiindulópontot kínál. Orbán Zoltán rengeteg madárfotója mellett sokat megtudhatunk belőle a fészkekről, odúkról, a megfigyelésre legalkalmasabb távcsövekről-objektívokról, sőt még a madarászáshoz optimális ruházatról is. Akinek pedig ettől jön meg a kedve a hardcore madarászáshoz, annak ott a szerző három éve megjelent mélyebb információkat tartalmazó munkája, A madárbarátok nagykönyve.

Orbán Zoltán: Madármegfigyelők kézikönyve. Cser Kiadó, 2022. 4995 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/17. számában jelent meg április 22-én.

Címkék: madármegfigyelés