Mindenkinek vállalnia kell a változtatás kockázatát

Mindenkinek vállalnia kell a változtatás kockázatát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Baljós előjel, ha valaki közli, hogy „most megmondja”, hiszen a megmondás az agresszív véleménynyilvánítás szinonimája. A Corvina Kiadó „megmondja-sorozata” így jelentős hátrányból indul, különösen, hogy a legújabb megmondó, Ferenc pápa autoritása nehezen kapcsolható össze a kéretlen véleményekkel. Ráadásul a hátlapon Stingnek hála kiderül, hogy a pápa „egy igazi rocksztár”, Russel Crowe pedig elárulja, hogy soha nem érzett semmit a pápák iránt, de „ezt a fickót” kedveli.

A világ jobbá tételére irányuló minden igyekezetünk megkívánja, hogy komolyan megváltoztassuk „életmódunkat, a termelési és fogyasztási modelleket, a bevett hatalmi struktúrákat” – olvashatjuk a kötetben a Laudato si’ kezdetű enciklika részletét. A II. János Pált idéző Ferenc pápa gyorsan egyértelművé teszi, hogy legkevésbé sem rocksztár, és azt is, hogy sok hívő miért nem osztozik Russel Crowe lelkesedésében.

A katolikus egyházfő választott nevéhez méltón képviselt keresztényi filozófiája sokak szemében nem más, mint istentelen felforgatás. A kötet számukra is tanulságos lehet, ahogy azoknak is, akiket eddig nem foglalkoztattak a pápai gondolatok. „A relativizmus kultúrája ugyanaz a kór, amely arra készteti az embert, hogy a másikat kihasználja és puszta tárgyként kezelje – olvasható A gyakorlati relativizmus című részben. – Amikor a kultúra megromlik, és az emberek már semmilyen objektív igazságot és egyetemesen érvényes alapelvet nem ismernek el, a törvényeket csak önkényes kényszerintézkedéseknek és megkerülendő akadályoknak tartják.”

Az ökológiai válság és az abból következő járványhelyzet kellős közepén a közös felelősségvállalásnál kevés aktuálisabb témát találhatnánk. A kötet pedig épp az ezzel kapcsolatos pápai megszólalásokból válogat. A globális felmelegedéstől a menekültválságon át az egyházat feszítő belső ellentmondásokig számos kérdés kerül terítékre.

Nem könnyű olvasmány, hiszen a „szerző” kíméletlenül szembesíti az olvasót egy gondolkodási rendszer szélsőértékeivel, rámutatva, hogy az üzenet szempontjából nincs különbség hívők és ateisták között. Mindenkinek vállalnia kell a változtatás kockázatát. Ahogy a Csíksomlyón elhangzott homíliájának címében fogalmazott: „Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást!”

Ferenc pápa megmondja. Corvina Kiadó, 2020. 3490 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/21. számában jelent meg május 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/21. számban? Itt megnézheti!