Meglepő dolgokat is megtudhatnak innen az álltarajongó gyerekek

Meglepő dolgokat is megtudhatnak innen az álltarajongó gyerekek

Sophia Danielsson (szerk.): Mindent tudni akarok az állatokról. Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vajon miért szereti minden gyerek, szinte kivétel nélkül, az állatokat? Akármi is lesz nagykorában, az óvoda idején gyakorlatilag mindenki szakértője lesz a dinóknak, a cápáknak, de főként a trópusi nagytestű állatoknak. A gyerekek az ismeretterjesztő tévéműsorokból és a könyvekből egészen magas szintű (de legalábbis a szüleik tudásszintjét sokszor meghaladó) tudást képesek összegyűjteni az állati viselkedés és anatómia legaprólékosabb aspektusairól is.

Kapásból nem tudok válaszolni arra, miért az állatok kerülnek a legtöbb gyerek érdeklődésének fókuszába, de nyilván szerepe van ebben a szülőknek is, akik főként ilyen könyveket adnak a gyermek kezébe, az állatokat felvonultató képeskönyveket lapozgatják velük, és nem haragszanak olyan nagyon, ha természetfilmet néz a tévében. Bármi is legyen az állatok népszerűségének oka, ez egy nagyon jó és hasznos viselkedése a fejlődése elején járó embernek, és a szülőknek érdemes mindent megtenniük azért, hogy ez az érdeklődés ne hunyjon ki. Hiszen így talán az élővilágot és a környezetet jobban tisztelő, a tudományok iránt nyitott felnőtt jön később létre.

Ebben segít a Mindent tudni akarok az állatokról című képes enciklopédia is, amely rengeteg fotó és rajz (illetve némi szöveg) segítségével sok érdekességet mutat be a legkülönbözőbb, persze főként egzotikus állatokról. A modern gyermekkönyveket uraló trendnek megfelelően a több mint 200 oldalas, nagyalakú könyvben lévő szöveg össztömege – kis túlzással – alig néhány gépelt oldalt tehet ki. Vannak oldalak, amelyeken kettő rövid mondat és néhány állat megnevezése szerepel.

Nem tudom, az-e az oka a gyerekkönyvekben szereplő írás eltűnésének, hogy a felnőttek sem szeretnek már néhány szónál hosszabb összefüggő szöveget olvasni. De ha ez így van, akkor nagyon rossz irány, hogy már a legkisebbeknek sem tesszük lehetővé, hogy egyáltalán szembesüljenek a hosszabb szövegekkel, és esetleg a megnevezéseken, egy-egy érdekesnek gondolt tényen kívül mélyebb és összetett mondatokban megfogalmazott információt kelljen értelmezniük. Ez természetesen nem ennek a konkrét könyvnek a hibája. Valószínűleg a szülők, illetve a könyveket vásárló rokonok preferenciái határozzák meg a gyerekkönyvek tervezését. Ők azok, akik belelapozva a kötetekbe inkább a rengeteg képet és emiatt kevesebb szöveget szerepeltető darabok mellett döntenek.

A Mindent tudni akarok az állatokról információi szakmailag rendben vannak, külön dicséret a fordítónak, hogy ahol egy fajnak nincs magyar neve (például a pókoknál), ott a természetfilmek helytelen gyakorlatával ellentétben nem próbált az angol névből kreálni egy teljesen légből kapott magyar nevet, hanem a latin nevet szerepelteti inkább. A könyv biztosan sok boldog percet szerez az állatrajongó gyerekeknek, és bár némely, a könyvben szereplő információ talán már kisiskolás szinten is triviális (megtudhatjuk, hogy a jegesmedvének azért vastag a bundája, mert hidegben él), vannak benne meglepő dolgok is. Például nem tudtam, hogy az orangután a legnagyobb fán élő állat, de azt sem, hogy a zsiráfok hetekig kibírják alvás nélkül.

Sophia Danielsson (szerk.): Mindent tudni akarok az állatokról. Ford.: Pethő Dóra. HVG Könyvek, 2021. 5200 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/16. számában jelent meg április 14-én.

Címkék: állatok