Magyar könyvsiker Japánban

Magyar könyvsiker Japánban

A mi kockánk borítója a különböző országokban – középen a japán kiadás.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beválogatták a középiskolásoknak ajánlott nyári olvasmányok közé Japánban Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét. A magyar feltaláló ismeretterjesztő kiadványát immár tizenhét nyelvre fordították le, így nem túlzás azt mondani, hogy komoly nemzetközi siker.

A japán Kobunsha Kiadónál idén tavasszal jelent meg a Rubik-könyv, amelyben a világhírű építész, feltaláló életében először írja meg a kocka igaz történetét és a gondolatait arról, hogy miként is formálta felfedezése a művészet, a tudomány vagy épp a kreatív ipar világát. Korunk egyik legnagyobb hatású magyar alkotója szót ejt életfilozófiájáról, oktatásról, vagy épp a játék fontosságáról. Tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén.

A könyv Magyarországon az Open Books kiadónál jelent meg, de elérhető a világ legnépesebb országaiban Kínától az USA-n át egészen Franciaországig. Japánban az Országos Iskolai Könyvtári Tanács választotta ki az idei nyár ajánlott olvasmányai közé, és azonnal be is szereztek több ezer példányt a kötetből, hogy valamennyi középiskola könyvtárában helyet kapjon. Már a Tokióban tartott bemutató is rendkívüli esemény volt a maga nemében: a könyv mellett bemutatták a Casio G-Shock limitált szériás Rubik-órát is, ami a kuriózumokhoz szokott szigetországbeli közönség számára is meghatározó élmény volt.

Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete a magyar kiadónak ezzel magyarázta a távol-keleti sikert: „a Rubik-kocka harmadvirágzását éli Japánban, a koronavírus-járvány alatt a kocka eladásai a korábbi többszörösére emelkedtek. 2020-ban az évforduló tiszteletére kiállítást és ehhez kapcsolódóan közösségi médiakampányt szerveztünk, amelyben jól ismert japán művészek és szakmájuk elismert képviselői a Rubik-kocka által inspirált alkotásokat készítettek. A mi kockánk című könyv japán kiadása ebben a kontextusban, folyamatos médiajelenlét fenntartása mellett, a fenti fejleményekkel egy időben jelent meg, így nagy volt a várakozás iránta.”

A japán jogok eladása hosszú aukciót követően dőlt el két évvel ezelőtt. Nagyon ritka, hogy ottani kiadó magyar könyvet szeretne kiadni, de Rubik Ernő hatalmas helyi népszerűsége miatt kemény verseny volt a jogokért – talán azért is, mert éppen akkor ünnepelték a Rubik-kocka Japánban való megjelenésének 40. évfordulóját. Az alkalomra nyíló kiállításon Takamado hercegnő jelenlétében mutatták be a kocka tiszteletére készült műalkotásokat. Szintén az évfordulóra jelent meg Japánban a világ legkisebb működő Rubik-kockája, amely 2 grammos és minden oldala 9,9 milliméter hosszú.

- Több kiadó versenyzett, míg végül egy három körös aukciót követően a Kobunsha ajánlatát fogadtuk el. Érződött rajtuk, hogy bármire készek lennének azért, hogy ők gondozhassák a japán megjelenést, ez a szenvedély márpedig különösen fontos a könyvkiadásban. Különleges élmény úgy foglalkozni egy magyar könyv nemzetközi kiadási jogaival, hogy nem kell senkinek sem bemutatnom a szerzőt. Itt fontosabb volt a kontextus megteremtése. A mi kockánk ugyanis több mint egy könyv a Rubik-kocka jelenségéről. Rubik Ernő gondolkodásába, elméjébe nyerhetünk bepillantást, a kockán keresztül mutatja meg magát és a világot, amelyre hatással van” – nyilatkozta Halmos Ádám, az Open Books kiadó vezetője.

Rubik Ernő A mi kockánk című kötetét először 2020 őszén Áder János köztársasági elnök mutatta be Budapesten, azóta méltatta a Financial Times, a The Guardian, a The New York Times, az NBC, a Harvard Business Review, a Nature, a Süddeutsche Zeitung, a NZZ Neue Zürcher Zeitung, a Volkskrant és további sok száz médium világszerte. Az Egyesült Királyságban a kötet kiadója, a Weidenfeld & Nicholson a nagy sikerre való tekintettel, egy évvel a megjelenést követően, 2022 tavaszán puhatáblás kiadásban is piacra dobta a könyvet. Az angol kiadó gondozásában jelent meg először hangoskönyvben is.