A könnyebb út, ami eltávolít a valóságtól

A könnyebb út, ami eltávolít a valóságtól

Stacey Halls: A lelenc és Familiárisok (Fotó: 21. Század Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bess Brigth londoni halkereskedő kilátástalan életkörülményei miatt kénytelen törvénytelen gyermekét lelencházba adni. Hat évvel később már van annyi pénze, hogy magához vegye kislányát, azonban a 627-es számú gyereket már a bekerülését követő napon valaki magával vitte. Mindeközben London egyik úri negyedében egy magányos özvegyasszony egyedül neveli lányát, betegesen elzárkózva a külvilágtól. A nagy sikerű Familiárisok szerzője, Stacey Halls második regénye II. György Angliájába repíti vissza olvasóját, és ahogy előző művében, itt is a női sorsokra, az anyaságra és az ebből következő döntéshelyzetekre koncentrál a szerző. Történetének kiindulópontja a Thomas Coran által 1739-ben létrehozott Foundling Hospital, Nagy-Britannia első lelencháza, amely azoknak a gyermekeknek nyújtott menedéket, akikről szüleik nem tudtak gondoskodni. Az otthon több mint kétszáz évig működött, ma már múzeum őrzi emlékét.

„A nőies eszközök bennünk lakoznak: miért nem számít senki arra, hogy nőietlen érzelmeket is tartalmaznak? Miért nem lehetünk mi is dühösek és lekezelők, és miért nem alakíthat át bennünket teljesen a bánat? Miért kell elfogadnunk a nekünk osztott kártyákat?” – írja Stacey Halls. Regényének középpontjában két különböző társadalmi helyzetű és sorsú nő áll, akiknek fájdalmakkal és lemondásokkal teli életébe enged bepillantást a szerző. Mindezek ellenére mindketten erős és bátor asszonyok, akik dacosan küzdenek saját akaratuk érvényesítéséért, függetlenségük kivívásáért és gyermekükért.

Kiből lesz jó anya? Mi adja meg a valódi biztonságot a gyerekeknek: a szeretet vagy a pénz? A szeretet nevében lehet önzőnek lenni? Van-e bárki, akiknek több a joga gyermekéhez, mint annak, aki világra hozta? Mit tehet meg egy anya gyermeke védelmében? Meddig van értelme a küzdelemnek? Stacey Halls komoly kérdéseket feszeget, de ő maga nem meri beismerni, hogy lehetetlenség egyértelmű válaszokat adni. Az ígéretes kezdés ellenére Stacey Halls a könnyebb utat, a boldog végkifejletet választja, a leegyszerűsítés pedig magát a témafelvetést kérdőjelezi meg. Bármennyire realisztikusan festi le Stacey Halls a tizennyolcadik századi London sötét bugyrait, bűzét és mocskát, és ábrázolja megkapó őszinteséggel női hőseinek lelki vívódásait, a valóság kemény, rideg voltával már nem képes megküzdeni.

Stacey Halls: A lelenc. Ford.: Simonyi Ágnes. 21. Század Kiadó, 2021. 4990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/43. számában jelent meg október 22-én.