Történetmesélés felsőfokon

Történetmesélés felsőfokon

Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye (Fotó: Libri Kiadó Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén sok kiváló elsőkönyves műveit olvashatjuk, elég Halász Rita Mély levegőjére, vagy éppen Bíró Krisztián Eldorádó ostroma című verseskötetére gondolnunk. Mindkettő remek bemutatkozás, ahogyan az Kiss Nikoletta Régmúlt napok fénye című regénye is. És egy kicsit más: itt is magyar a szerző, ám a könyvben egy fordító – Blaschtik Éva – neve is szerepel. Kiss Nikoletta Budapesten született, de Berlinben nőtt fel, közgazdaságtant tanult, majd tizenkét éven át vállalati tanácsadóként dolgozott Németországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. 2016 óta Bécsben él férjével és két gyermekével. Németül alkotó szabadfoglalkozású író, A Régmúlt napok fénye az első regénye.

Bár németül született, a történet ízig-vérig magyar. Az első jelenet Budapesten játszódik: Bárdossy Rebeka, a gyönyörű és tehetséges színésznő válaszút elé kerül, hogy egy fiatal, nincstelen festő, vagy pedig a tehetős Breitner professzor udvarlását fogadja el. Ráadásul az egyre fokozódó Rákosi-diktatúra is megnehezíti az életét. A következő helyszín Berlin, ahol a sikeres galériatulajdonos, Anna megtudja: gyermeket vár. Közben egy titokzatos férfi keresi fel irodájában, aki nagyanyja, Bárdossy Rebeka negyvenes évek végén készült portréját nyújtja át neki. A nő a festmény eredetét kutatva régmúlt idők családi titkainak nyomába ered, és izgalmas nyomozása közben számtalan kérdésre kap választ a családja történetét illetően.

Három generáció, egy különleges szerelem a fordulatos és tragikus XX. századi történelem kulisszái között: Kiss regénye mindjárt az elején jó karakterrajzokkal és életszerű párbeszédekkel indít, és rögtön beszippant. És miközben folyamatosan „utazunk” városok – Budapest, Bécs, Berlin – és évszámok között, lassan kirajzolódik a kép, a család nem mindennapi sztorijának képe.

Izgalmas az alapötlet is, de a Régmúlt napok fénye nem csak ezért jó és élvezetes olvasmány. Hanem egyfelől azért, mert felfogásában maga a regény is régi vágású: arra vállalkozik, hogy meséljen, és ezt kiválóan, az olvasó figyelmét lankadni nem hagyva teszi. Kiválóak ezenkívül a hangulatok, a környezetrajzok. A galériák, a művészvilág életének leírásai.

Ha nem tudnánk, hogy a szerző első könyves, eszünkbe sem jutna ilyesmi. Érett hang Kiss Nikolettáé, egy magabiztos író bemutatkozása.

Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye. Ford.: Blaschtik Éva. Libri Kiadó, 2020. 4699 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/43. számában jelent meg október 22-én.

Címkék: Kiss Nikoletta