Traumatizált életek

Traumatizált életek

Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van (Fotó: orokbe.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legaktuálisabb pillanatban látott napvilágot Mártonffy Zsuzsa kötete, az Akiknek két anyja van. Akkor döntött a parlament ugyanis az örökbefogadói felkészítő tanfolyam választhatóvá tételéről. De hogy ez miért is problémás? A leendő szülők ezen a tanfolyamon gyermekvédelmi szakemberek és pszichológusok segítségével készülhetnek fel az örökbefogadással kapcsolatos tipikus helyzetekre, iránymutatást kapnak ahhoz, hogy mely életkorban hogyan beszéljenek a gyerekeikkel az örökbefogadásról, milyen eszközökkel segítsék feldolgozni nekik és maguknak is ezt a traumát. Őszinteségre és nyitottságra ösztönöz ez a program, ezért is lett volna fontos, hogy megmaradjon a kötelező jellege, a szakemberek szerint ugyanis a megfelelő ismeretek hiánya miatt nagyon sok gyermeket adhatnak majd vissza. A „senkinek nem kellek”-érzés pedig olyan lelki sérüléseket okoz, amelyekkel ezek a gyerekek szinte képtelenek lesznek megbirkózni.

Mártonffy Zsuzsa 2014 óta vezeti az Örökbe című blogot, az itt megjelent élettörténetekből állt össze a kötet is: megszólalnak örökbefogadó és vér szerinti szülők, nevelőszülők, örökbe fogadott gyerekek és gyermekvédelmi szakemberek is.

A szerző maga is örökbefogadó szülő, vér szerinti kislányuk mellé két kisfiút fogadtak örökbe férjével, ezáltal kérdései is pontosak, lényegre törőek. Érzékeny beszélgetések bontakoznak ki a lapokon, melyek olykor húsba vágó őszinteséggel szembesítenek azzal, milyen maradiak és előítéletesek is vagyunk sokszor. A statisztikák azt mutatják, a legtöbb szülő egészséges, fehér bőrű újszülöttre vágyik, rájuk több évet is várnak akár, miközben a picit idősebb, roma származású, vagy egészségügyi, fejlődési problémákkal, problémával küzdő gyereket, akiket pár hónap alatt is megkaphatnának, csak nagyon kevesen választják. Ők az esetek nagy részében a rendszerbe ragadva élik végig gyerekkorukat. A kötetben arról is szó esik, hogy külföldön ezzel szemben jóval nagyobb hajlandósággal fogadnak örökbe idősebb, roma vagy nem teljesen egészséges gyerekeket és testvérpárokat is.

A kötetben megszólal egy Down-kóros gyerekeket nevelő házaspár, egy olyan férfi , aki roma származása ellenére rasszista családban nőtt fel, de olyan anyák is, fiatalok és idősebbek, akik lemondtak gyermekükről.

Mártonffy Zsuzsa kötete a személyes történetek mellett az örökbefogadás gyakorlati oldalát is megmutatja, részletesen leírja a folyamat menetét, jogi hátterét, segítséget nyújt ahhoz, hogy mennyi időt kell várni a különböző korú és etnikai hátterű gyerekekre, vagy miként lehet határozatot szerezni és nevelőszülőnek jelentkezni.

Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van. Bookline Könyvek, 2020. 3999 Ft.

Címkék: Mártonffy Zsuzsa