A Saulhoz képest nem akar semmit

A Saulhoz képest nem akar semmit

Térey János: Káli holtak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kultúrharcos hevületben már elszoktunk attól, hogy művekről és ne politikai beállítódásokról szóljon a vita. Sőt, lassan már könnyebben meg tudjuk mondani, melyik írónk hol és mennyiért lépett fel, mint hogy miről szólt legutóbbi kötete. Mindennek tükrében pozitív fejlemény, hogy Térey János legújabb regénye körül izzik a levegő, szenvedélyes cikkekben taglalják vagy tagadják el a félezer oldalas mű értékeit. Nemrég például Kukorelly Endre védte meg az Élet és Irodalomnak küldött olvasói levelében a könyvet egy kritikusától. Közlése szerint őt magával sodorta a szöveg, és igenis látta maga előtt a beszélőt.

A kötetet övező értetlenség persze nem légből kapott, még ha olykor túlzó állításokat is maga után von. A Káli holtak főhőse egy fiatal, lakonikusan fogalmazó színész, Csáky Alex. Előbb az azonos című zombisorozat sztárja, majd a Trianoni Hamlet főhőse, de még a Saul fiában is szerepelt. Ha pedig ő nem lenne elég, itt van még az ambiciózus rendező, Borombovics Géza, vagy épp az utazó szektában felnőtt író, Ranolder Tyutyu.

A magába záródó, de roppant öntudatos értelmiségi közeg szatirikus ábrázolása Szécsi Noémi tavalyi regényét, az Egyformák vagytokat juttathatja eszünkbe. Térey legalább annyira szórakoztató, mint az írónő műve volt, és épp annyira ellentmondásos is.

Zombik a gazos hegyoldalon - interjú Térey Jánossal - Magyar Hang

Élőhalottak a pannon Provence tájain, kultúrkritika és bebírók, lángos- és hekkszag, valamint az ötvenes évek kísértő hangulata. A teljes interjú.

A párbeszédek színvonalának éles váltakozása legalábbis zavarbaejtő: hol komoly, mélyenszántó kiselőadásokban beszélgetnek egymással hőseink, máskor infantilis kamaszként vágnak vissza. Alex, aki épp csak kifejtette, hogy egy pogrom helyszíne mennyire megrázta, Caesar halálának színhelyén szórakozottan visszakérdez: „az a g*ci Brutus?” Ami inkább modoros és felesleges, de élesen el is üt a gondolataiban már ismét fontos meglátásokat forgató színésztől. Persze, erre válaszolhatják a szerzők, hogy mind ilyenek vagyunk, felszínesen nevetgélünk, majd váratlanul éles megállapításokat teszünk. Mégis kizökkenti az olvasót, ha a szereplő a két szélsőérték között ugrál, életszerűnek viszont sokszor egyik esetben sem bizonyul.

Alex kiábrándultabb, jelentős tapasztalatokkal rendelkező figurájában ráadásul túlságosan jelen van Térey. Még a színész szofisztikált Saul-kritikája sem független attól, hogy inkább az író, mintsem a fiatal színész véleményét olvashatjuk. Csáky, ha egy ideje ebben a közegben is mozog, még nem rendelkezhetne olyan letisztult képpel a magyar értelmiségről, mint azt olvassuk. Amely kép persze nagyon is szórakoztató, a Káli holtak olvastatja magát, ábrázolja épp a horrorforgatást vagy a színházi világot.

Mit olvassunk a magyar könyv ünnepén? - Magyar Hang

Kádár János, Balaton-felvidéki zombik, elhallgatott erőszak és a Vak remény az Ünnepi Könyvhét legizgalmasabb kötetei között.

A metaforák persze olykor egész kézenfekvőek és zavarbejtőek, de értetlenségünkre is válaszolhat Csáky Alex, amikor arról beszél: „a Saulhoz képest a Káli holtak nem akar az égvilágon semmit. Maximum ijesztgetni. Megkockáztatom, hogy szórakoztatni. És szemben a Saullal, nem akar az emberek szájába rágni semmit.” Mindez rövidre zárhatja a „mégis mit akart ezzel a kötettel a szerző?”-értetlenkedéshullámot is, egyébként joggal. A Magyar Nemzet hasábjain megjelent részletek hasonlóan lebilincselőek és szórakoztatóak voltak, mint a kész regény, amitől világmegváltást várni persze nem érdemes. Humoros társadalmi tablót, hatásosan megrajzolt jeleneteket és helyszíneket kapunk, ezek miatt pedig mindenképp érdemes a lírikus Térey után a regényíróval is próbát tennünk.

Térey János: Káli holtak. Jelenkor Kiadó, 2018. 3999 forint Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!