Amit a vígjáték nyíltan nem mond ki, az nem fáj

Amit a vígjáték nyíltan nem mond ki, az nem fáj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs könnyű dolga Nagypál Orsi első filmjének, ha előítéleteink dzsungelén szeretné átverekedni magát. Tabumentes vígjáték Kálomista Gábor producerkedésével? Fiatal pár, amelyik az együttélési gondokat nyitott kapcsolatba meneküléssel oldaná? Gondolatban máris készülünk a Valami Amerika 3. szégyentelenkedéseire, egyben eszünkbe jutnak a Pappa Pia forgatókönyvi hiányosságai és színészi ripacskodásai is. Hiszen még az is hiába lenne, hogy a Nyitva remek gárdára épül: Csupó Gábor filmje esetében szintén így volt. Ha pedig azt nézzük, hogy az új Kálomista-produkció stáblistáján a mediaworksös Csermely Pétertől Kocsis Mátéig mindenkinek köszönetet mondanak, hát tényleg csak valamiféle hamiskás, ellenben harsány rendszerkomédiát várunk.

Szerencsére erről szó sincs. Persze, aki ismeri Nagypál Orsi korábbi munkáit, így látott már epizódokat a Terápiából és a Tóth Jánosból, tudhatja, az alkotótól mindig profizmusra számíthatunk. De sajnos ez a Pappa Piáig többé-kevésbé így volt Csupóval is, ezért sem árt soha szkeptikusnak maradni. A Nyitva viszont rácáfol a félelmeinkre. Bár óvakodik attól, hogy túl mélyre ásson, de a film így is az utóbbi évek egyik legokosabb magyar vígjátéka, ami nem fél felvetni olyan nagyon aktuális kérdéseket sem, mint mondjuk az orvoselvándorlás. A bátor témakezelésben kézenfekvő párhuzam lehet a Tóth János, elvégre Nagypál mellett a gyártó Megafilm is azonos. Kálomista javára legyen mondva, hogy mikor épp nem a Kút-jelenetből csinál botrányt, hajlandó minőségi produkciók megszületése mellett is bábáskodni. (Most a Veszettekről finoman feledkezzünk meg.)

Persze, a Nyitva ettől még nem égető problémákat tematizáló szatíraként, hanem inkább könnyed, de tartalmas vígjátékként tud működni. Akkor is így van ez, ha egy egyre inkább válságba jutó kapcsolatot figyelünk, ami bőven felidézhet bennünk fájdalmas emlékeket.

Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) nagyon is valószerű párost alkotnak: esténként együtt nézik a kedvenc sorozatot, túl vannak az újdonság varázsán, és tisztában vannak egymás olyan apró szokásaival is, mint hogy az ébresztőt csak páros számokra állítják be telefonon. De nemcsak rajtuk, a forgatókönyv egészén érződik, hogy az alkotók jól ismerik a mai középosztály valóságát, és nem valamiféle elképzelt közeget építenek fel. Utóbbi még a Valami Amerika első része esetében is probléma lehetett, még ha humorában ott az a frissesség jelent meg, ami most a Nyitva esetében is érződik. Ez alapján aggódhatunk is, nehogy másfél évtized múlva kelljen majd a harmadik résznél kínos pillanatokat átélnünk az akkor javában középkorú pár kalandjait figyelve.

Nyitva – előzetes #1 / Romantikus vígjáték

Nyitva előzetes Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Országos moziműsor ☞ https://goo.gl/hsDs9D Mozi Mánia – Magyarország legnépszerűbb előzetes csatornája Friss infók a filmekről ➤ https://www.mozishop.hu Megtalálsz minket a Facebookon ➤ http://bit.ly/mozi-mania-facebook Megtalálsz minket a Twitteren ➤ http://goo.gl/wJkHHd Szinkronos előzetesek ➤ https://goo.gl/JZiXtE Feliratos előzetesek ➤ https://goo.gl/n1uz6F Legújabb

Az élvezetes szórakoztatáshoz hozzájárulnak a bravúros színészi alakítások. Itt még a buszon felbukkanó szórakozott utas epizódszerepében is Mucsi Zoltán bizonyíthat, miközben Ötvös András, Péterfy Bori és Jordán Adél ugyancsak emlékezetes figurákat hoznak. Nagypál Orsi már korábban megmutatta, hogy képes új színt hozni a sorozatgyártásba, ezt pedig most ügyesen ültette át a nagyjátékfilmek terepére.

Mindamellett a Nyitva el is gondolkodtathatja a nézőt, mennyire lehet teljes az élet egy olyan közegben, ahol az egyik fő tanulság az „amiről a másik nem tud, az nem fáj” lesz. Merthogy bár nyilván sejtjük, hogy a hazai romkom-szabályoknak megfelelően nem kell drámai zárlatra készülnünk, azért itt mégis minden a szétesés vagy a keserű beletörődés irányába tart. A legjobb tanács pedig, amit barátaiktól hőseink kapnak, hogy fogadják el, ez ilyen. A kezdeti láng kialszik, a monoton hétköznapok elhidegülést hoznak. Végül pedig már direkt azért küzdünk, hogy mi jobban bánthassuk meg a másikat, mint ő minket.

Emlékezetes az Egy makulátlan elme örök ragyogása utolsó jelenete, amiben az összeférhetetlenséget újra felismerő Clementine és Joel (a nagyszerű Kate Winslet és Jim Carrey) tízezredszerre is faképnél hagyná a másikat. Hogy aztán mégis másképp legyen. „Idővel kitalálsz egyet és mást, én pedig rád unok és csapdában érzem majd magam, ahogy mindig” – sorolja keserűen Clementine. „Nem baj” – feleli Joel és megvonja a vállát, az egyik legszebb és leghazugabb pillanatát hozva ezzel a romantikus filmek történetének. Mert tudjuk jól, hogy baj. Hogy most épp nem az, mert külön még rosszabb, de együtt sem lesz már ugyanaz.

A Nyitva azért is érdekes, mert lényegében, ha nem is mondják ki, hasonló belátásra bírja a szereplőket. Nem baj, hogy a kapcsolat gyerekes pozícióharcra, féltékeny játszadozásra és sértett sarokba húzódásra fut ki. Azért csak mégis legyen, mert másként sem lesz jobb, mert egyedül ezt az életet nem lehet bírni. Rendkívül lelombozó felismerés, amit a vígjátéki keretek ugyan fednének, de szerencsére mégis megmutatnak. Ezáltal is csak értékesebb produkcióként köszönthetjük a filmet.