Enyedi Ildikó: Életemben ilyen gonosz kritikákat nem kaptam

Enyedi Ildikó: Életemben ilyen gonosz kritikákat nem kaptam

Enyedi Ildikó rendező A feleségem története című film bemutatója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2021. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról lapunk is beszámolt, még szerdán mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon Enyedi Ildikó új filmjét, A feleségem történetét, amely Füst Milán azonos című, 1946-ban megjelent regénye alapján készült. A díszbemutatót követően a közönség percekig, állva tapsolta a magyar rendezőnő új filmjét.

A szaksajtó tagjai közül ugyanakkor többen nem voltak elragadtatva. Így több negatív kritikákat kapott A feleségem története. Az angol nyelvű médiumok inkább csalódottságának adott hangot, míg a francia kritikák közt akadtak azért lelkesebbek is. A Variety többek mellett arról írt, A feleségem története túl hosszú lett, és bár kifejezetten jól indul, de hamar léket kap; az angol nyelvű párbeszédek nem működnek Störr és Lizzy között, gyakran inkább harsányak ezek, és nem a szereplők nyelvén, hanem egy irodalmi narrátorén szólnak.

A kritikákra reagált Enyedi Ildikó, akivel a Hvg.hu készített interjút. Ebben a magyar rendezőnő arról beszélt, hogy életében ilyen gonosz kritikákat nem kapott, mint most az amerikai újságoktól. A Testről és lélekrőlt is rendező Enyedi elmondása szerint az egyik főszereplőt, a Störr kapitányt alakító Gijs Naber „nagyon megborult” attól, amiket írtak róla, ő tartja benne a lelket. „Nagyon nagy ütés volt, most ezt kell megemészteni. Remélem, egyszer majd megértem, hogy mi volt ez az indulat.”

Enyedi Ildikó beszélt a jövőbeli terveiről is. Következő filmjének egy fa lesz a főszereplője, ami arról szól, hogyan változott a természethez való viszonyunk az elmúlt száz évben, de az elmúlt évek egyik legfelkapottabb, Last Of Us című videójátékból készülő sorozatban is szívesen dolgozna, ha felkérik rá. Marvel-film rendezésére nem kapott még ajánlatot, és Enyedi szerint már nem is fog, túl öreg ahhoz, hogy felépítsék az amerikai piacon.

A feleségem története egyébként szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban.