Gyilkosság Isten parancsára

Gyilkosság Isten parancsára

Knutby: Imádkozz, engedelmeskedj, ölj (Forrás: Youtube/HBO Go)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régen szent volt a szemükben, de most maga lett az ördög. Mi azt feltételeztük, hogy valahol a kettő között van – mondta a Svédország egyik legbizarrabb bűnügyében nyomozó rendőrtiszt a gyanúsítottról, a később gyilkosságra és gyilkossági kísérletre való felbujtás miatt elítélt Helge Fossmóról. A vád szerint a férfi egy pünkösdista közösség lelkészeként arra vette rá az egyik szeretőjét, hogy ölje meg a feleségét, valamint másik szeretőjének a férjét (aki túlélte a támadást). A labilis idegzetű, befolyásolható, fiatal nőt Istentől érkező SMS-ekkel bátorította a gyilkosság elkövetésére, ami tovább bonyolította az elsőre is nehezen átlátható bűntény felderítését. Bár több ítélet is született a 2004-es ügyben, a megnyugtató válaszok a mai napig hiányoznak, ezért is figyelemre méltó az HBO hatrészes, Knutby: Imádkozz, engedelmeskedj, ölj című dokumentumsorozata, amely az új teóriákon túl hiteles magyarázatot is ígér. 

A skandináv krimik paradoxona, hogy a bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok egy olyan társadalom termékeiként jelennek meg, amelynek működésmódja szinte kizárja a bűntényeket. A világ leggazdagabb országainak jóléte értelmezhetetlenné teszi a törvények áthágását. Knutby, ez a Stockholmtól nyolcvan kilométerre északkeletre fekvő kis település pedig akár jóléti skanzenként is megállná a helyét, összefoglalja mindazt, amiért sokan vágyakozva tekintenek Skandináviára. A helyiek ráadásul egy mélyen vallásos, összetartó közösség tagjai, kívánni sem lehetne békésebb, meghittebb közeget.

Ezek után érthető, hogy Svédországot megrázta az ügy, amelynek részletei kellő muníciót biztosítottak a nyomozóknak és a bulvárlapoknak egyaránt, hiszen a manipulációtól kezdve a szexuális rabszolgaságon át a kegyetlen gyilkosságig számos felkavaró tény látott napvilágot. Mint a nyomozás során kiderült, a ravaszt Sara Svensson húzta meg, a kezét azonban azok az üzenetek vezették, amelyeket a lelkész küldött tovább a nőnek, és amelyeket az elkövető a lehető legmagasabb szintről érkező parancsnak hitt. Csakhogy az SMS-eket nem Isten küldte, hanem a saját magát „Krisztus menyasszonyának” kikiáltó vallási vezető, a lelkész meggyilkolt feleségének testvére, Åsa Waldau. A dokumentumfilm alapján ő állt a piramisjátékhoz hasonlóan felépült szekta csúcsán, ő mozgatta a szálakat, a gyilkossági ügyben azonban Fossmóval ellentétben csak tanúként hallgatták meg. 

A népszerű svéd bűnügyi újságírók, Anton Berg és Martin Johnson, valamint A híd című svéd–dán krimisorozatot készítő Henrik Georgsson segítségével lefolytatott nyomozásnak azonban nem a nagy leleplezés a tétje. A dokusorozat készítőit sokkal jobban izgatta az a zsarolásból, megtévesztésből, megfélemlítésből és hazugságból felépített rendszer, amelyben a vallási vezetők bábuként mozgatták a közösség tagjait. A gyilkosság mögött feltáruló sötét világ a fanatizmus és a vakhit – ez utóbbi a sorozat eredeti címe is – pusztító erejéről tanúskodik. 

Knutby közössége számára csak a szent és az ördög kategóriája létezett, kritikátlan gondolkodásuk mindent e két végponthoz sorolt, és így még a legszörnyűbb tettek is jótéteménynek tűnhettek vallásos meggyőződésük szerint. A sorozat, akárcsak a cikk elején idézett rendőr, a két szélsőség közötti állapotokra fókuszál, hiszen ebből a megközelítésből az ember is láthatóvá válik. Még az az ember is, aki istenként hirdeti magát. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/15. számában jelent meg április 9-én.