Ha távol-keleti ízekre vágyik, ezt a filmet ne hagyja ki

Ha távol-keleti ízekre vágyik, ezt a filmet ne hagyja ki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sokon múlt, hogy Az eltűnt idő nyomában madeleine süteménye helyett kétszersült vagy épp pirítós kenyér repítse vissza Proust főhősét a fiatalkorába. Az édesség elvégre könnyen behelyettesíthető, és akadnak a regényfolyamban más, fontos momentumok is, amik az emlékezés folyamatát beindítják.

De tudjuk: ahány ember és nép, annyi különböző kedves pillanat. A szingapúri Eric Khoo például a bak kut teh (húscsonttea-leves) mellett a ramenre (japán tésztaleves) esküszik. Sokszínű alkotóról van szó: rendezett már epizodikusan építkező drámát (Maradj velem) és egy mangarajzoló életét bemutató animációs filmet (Tatsumi). A Ramen Shop – Ízek a múltból (Ramen Teh) ismét dráma lenne, de végeredményben több itt a giccs, mint a valódi érzelmi mélység.

Egy fiatal japán rámenkészítőt (Masato) látunk, aki családi gyökereit kutatva látogat Szingapúrba, ahol természetesen az ottani konyha titkait is felfedezi. A japán apától és szingapúri anyától származó fiú születésének körülményei fájóan ismerősek lehetnek akár Európában is. A szingapúri nagymama a véres közelmúlt miatt elfogadhatatlannak tartja, hogy lánya egy japán férfit válasszon, nem sokra rá pedig kapcsolatuk végérvényesen megromlik. Ami annál is tragikusabbnak mondható, tekintve, hogy az ifjú anya fiatalon életét veszti. Az unokára vár tehát a feladat, hogy újra békét hozzon a családba.

A mondanivaló persze patetikus, és már az eredeti címből könnyedén kitalálható: a közös pontokat megtalálva végül felül lehet emelkedni a megosztottságon. A gasztronómiai kalandozás és Proust emlékezetes technikájának megidézése miatt mégis egyedi, szerethető tud lenni a Ramen Shop. Hőseink ezúttal az ázsiai leveskülönlegességeket megízlelve elevenítik fel a múltat, gondolnak a családi és egyben nemzeti örökségre.

RAMEN SHOP - Ízek a múltból – magyar feliratos előzetes #1

RAMEN SHOP – Ízek a múltból magyar feliratos előzetes / RAMEN SHOP HunSub Trailer Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Országos moziműsor ☞ https://goo.gl/hsDs9D Mikor lesz a mozikban?

A film megérinti a nézőt is, aki a másfél óra elteltével vagy egy szingapúri vendéglőbe rohan, vagy a könyvtárba a több ezer oldalas regénysorozatért. Esetleg szótárért nyúl: a Ramen Shopban beszélnek japánul, angolul, mandarinul és kantoniul is, a nyelvi különbözőségek pedig a történet éppolyan fontos részei lesznek, mint a konyhabéliek.

A mozi persze gasztronómiai ismeretekkel is felvértezi a nézőt. Megtudjuk például, hogy nevével ellentétben a bak kut teh nem tartalmaz teát, azt csak hozzá szokás inni. Nem csoda, hiszen a két-három vagy annál is több órán keresztül készülő levest hatalmas adag sertésoldalassal dobják fel, így könnyedén megfeküdhetné a gyomrot. Nem úgy, mint ez a drámai elemekkel nem spóroló, de végeredményben könnyű megoldást kínáló filmes csemege, amit az idei Berlini Filmfesztiválon is vetítettek. Hasonló produkciók hozzánk mindenesetre ritkán jutnak el, így jó pont jár a Cirko Filmnek a találatért.

Ramen shop – Ízek a múltból (Ramen shop) japán-szingapúri filmdráma, 89 perc, 2018

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.