Semmi újat nem hoznak a rajzolt szuperhősök

Semmi újat nem hoznak a rajzolt szuperhősök

Fotó: IMDb/Pixar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kétezres évek végéig a Pixar képtelen volt hibázni. A Szörny Rt. és a Némó nyomában után érkezett A hihetetlen család, ami még a szuperhősfilmes reneszánsz előtt tudta újragondolni a különleges képességűek világát. Mindezt nagyon eredeti, szórakoztató módon, kicsiket és nagyobbakat egyaránt elkápráztatva. Szokatlan is volt, hogy nem jöttek sorban a folytatások, miközben a Pixar is szereti a lehető legtöbbet kifacsarni egy-egy sikeres brandből.

A sorozatgyártás egy ideig nem is ment rosszul nekik, színvonalban nem maradt el a Toy Story második vagy harmadik része az elsőtől. A Verdák folytatásától kezdve azonban megakadt valami, és egészen az Agymanókig nem is sikerült kiemelkedőt produkálnia a stúdiónak. Logikusnak tűnt tehát visszanyúlni olyan sikerfilmhez, amit korábban nem aknáztak ki kellőképp. Tizennégy év után a rajongókban is meglehetett az izgalom az új részt illetően. Ám a nagy várakozás – úgy tűnik – felesleges volt.

A hihetetlen család 2. (6E) – hivatalos szinkronizált előzetes #3

A hihetetlen család visszatér - nyáron a mozikban! Web: http://www.forumhungary.hu/a-hihetetlen-csalad-2/ Facebook: https://www.facebook.com/FilmKockak/ Instagram: https://www.instagram.com/film.kockak/

A második rész percre pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az első letette, és gyakorlatilag semmi változást nem hoz a 2004-eshez képest. Ennél több merészséget szokhattunk meg a stúdiótól, másfél évtized után pedig alapkövetelmény lett volna, hogy egy újfajta szemszögből tekintsenek az illegalitásba vonult szuperhősök világára. A hihetetlen család 2. viszont olyan, mintha az eredeti film második felét néznénk: 2004-ben még megállta volna a helyét, de 2018-ban már semmiféle pluszt nem képes adni.

A fordulatok kiszámíthatók, a jó-rossz karakterek váltakozása ugyanarra a dinamikára épül, mint az első részben, és még a gyerekszereplők is pontosan ugyanazt hozzák, mint 14 éve. A tinédzser Lana (Violet) például ahhoz képest, hogy a 2004-es epizódban meghívatta magát moziba, az idei rész végére sem jut el oda lovagjával. A jeges rémület önti el az embert, ha belegondol, hogy 2032-ben hol fog ő tartani, mire ezek a fiatalok eljutnak az első csókig.

Az első rész inverzeként s a korszellemnek megfelelően ezúttal a családanya Nyúlányka akciózik, míg Mr. Irdatlan otthon maradva szakad bele a gyereknevelésbe. Az ötlet nem lenne rossz, rengeteg mindent ki lehetett volna belőle hozni, de ez láthatóan már nem érdekelte Brad Bird író-rendezőt. Egyébként pedig hiába, hogy az első epizódban az apa indult megmenteni a világot, ha egyszer rögtön bajba került, és szeretteinek kellett kirángatniuk őt a slamasztikából.

Miközben a 2004-es eredeti számos zseniális karaktert mutatott be a töpörödött Elza Divattól (Edna Mode) kezdve egész Mr. Haptákig (Gilbert Huph), az új film nem sok izgalmas figurát hoz, a régieket pedig csak a látszat kedvéért emeli vissza. Ugyanúgy alibiből van itt Elza és Fridzsiman is, de legalább elmondható, hogy Samuel L. Jackson is kivette a részét a munkálatokból. A család legifjabb tagjára építeni a sztorit viszont teljes tévút. A forgatókönyvírói ötlettelenség netovábbja, hogy Furinak (Jack-Jack) nyolcszáz különböző szuperképessége van, bár a néző számára ez már az első rész végén sem volt titok.

A hihetetlen család 2.-t persze menti, hogy percről percre igyekszik lemásolni az első részt, így a kritikusok többsége nem győzi dicsérni az alkotást. Azonban Domee Shi nyolcperces ráadásfilmjébe, a Baóba több eredetiség és nagyobb lélek szorult, mint a főprodukcióba. Az anya-gyerek kapcsolat alakulásának stációit szívszaggatóan megmutató kisfilmre és első filmes rendezőjére érdemes lesz ezután odafigyelni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 10. számában jelent meg, 2018. július 20-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 10. számban? Itt megnézheti.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.