Szerethető kamaszsztori, értelmezhetetlen magyar cím

Szerethető kamaszsztori, értelmezhetetlen magyar cím

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig kezdett peregni a Love, Simon, már attól lehetett tartani, hogy méltó lesz magyar címéhez. Ezt sejtette legalábbis a főszereplő, aki szerint barátaival olyanok, mint minden átlagos fiatal: éjjel-nappal jeges kávét szürcsölnek vagy épp béna, régi filmeket néznek. Utóbbi elképzelés leginkább azon young adult regényszerzők körében élhet, akiknek a Csillagainkban a hiba- és a Minden, minden-féle univerzumot köszönhetjük.

Az előzetes információk alapján úgy tűnt, ez az irodalmi adaptáció is a fentiek közé lesz sorolható. A magyar kreatívok gesztusa így is érthetetlen lett volna: olyan szó, hogy kszi, még az Apám beájulna-féle tiniszlengben sem létezik. A kifejezés, amit a „thx” magyar változataként kerestek, a „köszi”. Ehhez még Balázs Géza munkásságát sem kellene felütni, de annyi baj legyen.

Kszi, Simon (magyar feliratos előzetes)

Minden jog a jogtulajdonosé. Nem haszonszerzés céljából került feltöltésre.

A jó hír viszont, hogy a Love, Simon sokkal eredetibb annál, mintsem hogy bármiféle filmes hullám meglovagolásával vádolhatnánk. Pedig a történet nem túl összetett, Greg Berlanti rendező és csapata így nagyon mellélőhetett volna Becky Albertalli regényének megfilmesítésével. Még akkor is, ha az eredetiben a szereplők jóval esetlenebbek, és közelebb állnak a 13 okom volt karaktereihez. A népszerű Netflix-sorozatot egyébként joggal emlegethetjük, hiszen felbukkan itt Hannah Baker megformálója, Katherine Langford, de Miles Heizer is. Míg a hamarosan harmadik évadába lépő széria olyan súlyos témákat boncolgat, mint az iskolai zaklatás, a kiközösítés és a szexuális bántalmazás, addig a Love, Simon a másság megélésére fókuszál.

A címszereplő Simonnak (Nick Robinson) nincs sok oka panaszra: szerető családban él, barátai közel állnak hozzá, ellenfelei sem igen akadnak. Azaz nem sok oka lenne, ő viszont titkolja néhány éve felfedezett melegségét, még ha sejthető is, hogy szerettei és ismerősei elfogadnák a dolgot. A mindennapokból aztán egy iskolai levelezőpartner rángatja ki, akiről csak annyit tud, amennyit ő e-mailjeiben elárul magáról. Hamarosan már nem csupán a saját kitárulkozása lesz a kérdés, de szembe kell néznie társa rejtőzködésével is, így tapasztalva meg az érem másik oldalát.

Mindebből a rendező kihozhatott volna valamiféle könnyed tinédzsersztorit is, ha már a történet eleve óvakodik túl mélyre ereszkedni. Hogy nem így történt, az egyrészt a szerethető karaktereknek, másfelől a film nagyon is eredeti humorának köszönhető. A Love, Simon kerüli az olcsó poénkodást, a szereplőihez pedig olyan empátiával közelít, hogy hamar megbocsátunk az ellenszenvesebb karaktereknek is. Amíg a 13 okom volt olykor túldramatizálta az eseményeket, addig a Love, Simon a súlyosabb dolgokat (iskolai zsarolás, privát levelek nyilvánosságra hozása) is könnyebben kiheverhetőként ábrázolja. A helyzet komolyságát mégis csak érezzük, bár ettől még jogos lehet a kritika, hogy mindez az életben sokkal nehezebbnek bizonyulhat. Greg Berlanti filmje viszont van annyira szerethető és szórakoztató, hogy még ezeket a buktatókat is hajlandóak vagyunk elfelejteni.

Kszi, Simon (Love, Simon) amerikai dráma, 110 perc, 2018

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 8. számában jelent meg, 2018. július 6-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.