True Detective: A múlt, a jelen és a jövő illúziója

True Detective: A múlt, a jelen és a jövő illúziója

Maharshela Ali és Stephen Dorff

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amióta a sorozatok kiléptek a mozifilmek árnyékából, és lesajnált kistestvérből egyenrangú partnerré váltak, egyre nehezebb újat mutatni a képernyőn. Egymás után készülnek a látványosabbnál látványosabb szériák, amelyekben a kurrens sztároknak nem csupán másfél órájuk, hanem akár több tucat epizódnyi idejük van rá, hogy megmutassák, mit tudnak.

A tömegtermelés idővel persze kiüresíti, iparággá silányítja ezt a formátumot is, aminek már most látszanak a jelei, egyelőre azonban a kreativitás legtöbbször felülkerekedik a hatásvadász kliséken. A produkciók közötti verseny, vagyis a harc a közönség kegyeiért egyelőre nekünk, nézőknek kedvez. Így, bár valóban nehéz innovatív dolgot bemutatni, az elmúlt évtizedben több alkalommal is találkozhattunk egyedi sorozatokkal. Az egyik legemlékezetesebb a True Detective (A törvény nevében) című nyolcrészes széria volt, amelyet 2014 januárjában tűzött műsorára az HBO.

Az akkor friss Oscar-díjas Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült produkció egy hosszú évekig elhúzódó nyomozás története, amely a külvilág elvárásait felülíró belső törvények erejéről mesélt. A legfelsőbb körökig érő pedofil hálózat és gyilkos szekta utáni hajsza olyan erősre sikerült, hogy a második évadnak esélye sem maradt. Az alkotók eleve antológia sorozatként határozták meg a True Detective-et, így a második eresztésnek a címen kívül szinte semmi köze sem volt az első évadhoz, s bár itt is kiváló gárdát csődítettek össze (Colin Farrel, Rachel McAdams és Vince Vaughn), a közönség és a kritikusok is egyként utálták a folytatást. Olyannyira, hogy a producerek jobbnak látták, ha a harmadik évaddal – már ha elkészül egyáltalán – több évet várnak, csak hogy lecsillapodjanak a kedélyek.

Négy év elegendőnek bizonyult ehhez, idén januárban megérkezett az új produkció, amely – az első három epizód alapján – biztosra megy, a nagy meglepetéseket pedig a végére tartogatja. A sorozat atyja, Nic Pizzolatto szinte mindenben visszatért az első évadhoz. Ezúttal is egy Oscar-díjas színész (Mahershala Ali) alakítja a főhőst, ezúttal is több idősíkon zajlanak az események, ezúttal is gyermekek elleni bűncselekmény került a fókuszba (egy arkansasi testvérpár tűnik el megmagyarázhatatlanul), és ezúttal is jó adag misztikumot csempésztek a történetbe. A már-már paródiaszerű imitációból azonban lassan egy egyedi, és a saját jogán is figyelemre méltó történet bontakozik ki, amely nem fél kritikát mondani az elmúlt 30-40 év Amerikájáról: vietnámi veteránokkal, faji kérdéssel, szegregációval, vidéki szegénységgel és torzult szociális normákkal.

True Detective - 3. évad - Előzetes

A True Detective új évaddal tér vissza az Oscar-díjas Mahershala Alival a főszerepben 2019 januárjában az HBO-n és HBO GO-n. Próbáld ki egy hónapig ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéhez!

A társadalmi kritikán túl azonban a széria legfontosabb kérdése az idő mibenléte. – A múlt, a jelen és a jövő csökönyösen kitartó illúzió csupán – idézik Einsteint az egyik epizódban. A három idősík ehhez mérten folyik egybe, elmosva az órákban, napokban, években mérhető korszakok határait. Az emlékeit rekonstruálni próbáló idős exnyomozó és a 25, illetve 35 éves fiatalabb énjei egy emberként, az időből kilépve igyekeznek megfejteni a két eltűnt kisgyermek rejtélyét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.