103,5 millió dollárért kelt el Dmitrij Muratov árverésre bocsátott Nobel-díja

103,5 millió dollárért kelt el Dmitrij Muratov árverésre bocsátott Nobel-díja

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című orosz független napilap főszerkesztője a sajtó képviselőinek nyilatkozik Moszkvában 2021. október 8-án, miután Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíróval közösen megkapta az idei Nobel-békedíjat (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Fotó: Makszim Sipenkov

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dmitrij Muratov orosz újságíró 2021 októberében nyerte el a Nobel-békedíjat, és most az elárverezett díjból befolyó összeget a Unicefnek ajánlotta fel, az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülő gyerekek megsegítésére. 

Az árverést végül 103,5 millió dollárnál (39 milliárd forintnál) ütötték le, ez rekordnak számít az elárverezett Nobel-díjak között. Az eddigi legtöbb pénz, amit Nobel-díjért fizettek, eltörpül ehhez képest: James Watson, a DNS kettőshélix-szerkezetének társfelfedezője (aki azóta botrányos, rasszimusról tanúskodó elveinek hangoztatása miatt szalonképtelenné vált tudományos körökben) mindössze 4,76 millió dollárért tudta eladni Nobel-díját 2014-ben.

De díjazott társa, Francis Crick családja is csak 2,27 millió dollárt kapott az elárverezett Nobel-díjért. Ezt az árverést egyébként ugyanaz az aukciós cég, a Heritage Auctions szervezte, amely most kalapács alá tette Muratov díját.

Muratov a kevés (akkor még működő) független orosz sajtótermékek egyikének, a Novaja Gazettának volt a főszerkesztője. Az újság márciusban, az ukrajnai agresszió kezdeti időszakában inkább bezárt, semmint hogy a hazug orosz állami propagandát kelljen harsogniuk, vagy veszélybe sodorják munkatársaikat.

A díj elárverezése Muratov ötlete volt, miután a díjjal kapott félmillió dolláros pénzjutalmat már eladományozta jótékony célra.