12 évet kapott Gruevszki titkosszolgálati főnöke a tömeges lehallgatásokért

12 évet kapott Gruevszki titkosszolgálati főnöke a tömeges lehallgatásokért

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki (Fotó: Reuters/Ognen Teofilovski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Börtönbüntetésre ítélte Szaso Mijalkovot, a macedón Biztonsági és Elhárítási Ügyek Igazgatóságának (UBK) egykori vezetőjét, mert a politikus is részese volt annak a hatalmas méretű lehallgatási akciónak, melynek keretében 20 ezer ellenzéki szereplőt és újságírót hallgattak le Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején. Mijalkov mellett más vádlottakat is bűnösnek találtak az ügyben, akiket 55 év szabadságvesztéssel és 10 év feltételes börtönbüntetéssel sújtott az illetékes bíróság.

Mint ismert, az egykori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki bukásához alapvetően hozzájárult, hogy kitudódott: az országban szisztematikus lehallgatásokat végez a hatalom az ellenzékiekkel szemben. A botrányra úgy derült fény, hogy a belbiztonság egyes emberei szivárogtatni kezdték az illegálisan készített hangfelvételeket a nyilvánosság felé, amiből aztán gyorsan kiderült, hogy ezeket a macedón titkosszolgálat készíti, méghozzá politikai célból.

Ám a lehallgatások nem csupán az ellenzéki politikusokat érintették: Mijalkovék még azoknak az újságíróknak a telefonbeszélgetéseit is lehallgatták, akiket valamilyen okból veszélyesnek tartottak. A botrány kirobbanása után hatalmas volt a közfelháborodás, ami politikai válságba sodorta a kis balkáni államot. A megoldást végül a választások hozták el, amelyen ugyan Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE győzött, azonban a Zoran Zaev-féle SDSM sikeresebb volt a koalíciós partnerek felkutatásában.

Az új kormány idején több nyomozást is indítottak a volt kormány egyes tagjai ellen a különböző visszaélések miatt, így került képbe Gruevszki is, akit végül egy korrupciós ügy miatt ítéltek két éves börtönbüntetésre. A volt kormányfőnek azonban sikerült megszöknie az országból, majd a magyar diplomácia hathatós támogatásával egészen Budapestig vezetett a bukott politikus útja, ahol aztán megkapta a menedékjogot.

Éppen ezért, amikor a múlt hét végén a rendőrség nem találta meg Szaso Mijalkovot, sokan azt gyanították, hogy ő is ugyanúgy lelépett az igazságszolgáltatás elől, mint egykori főnöke, Gruevszki, aki egyben az unokatestvére is a volt titkosszolgálati főnöknek. Két nappal később azonban mégis előkerült a politikus és még elnézést is kért azért, hogy eltűnt.

A tömeges lehallgatási ügyben Mijalkov mellett az egykori belügyminiszter asszonyt, Jordana Jankuloszkát is börtönbüntetésre ítélték, de azokat a belügyi és UBK-s dolgozókat is, akik korábban Görögországba menekültek.