1300 emeletesházat romboltak le az oroszok Mariupolban, a halottak most is a romok között hevernek

1300 emeletesházat romboltak le az oroszok Mariupolban, a halottak most is a romok között hevernek

Ukrán vadászpilóta (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oroszok által elfoglalt déleket-ukrajnai Mariupol polgármestere szerint a támadók 1300 emeletesházat romboltak le a városban, de bennük rekedt civilek holttesteivel nem törődnek. Így azok továbbra is temetetlenül hevernek a romok között, állandó járványveszélyt okozva.

Az orosz igazságügyi minisztérium felvette az „idegen ügynökként” nyilvántartott szervezetek fekete listájára az ENSZ-hez kötődő Kínzás Elleni Bizottság nevű szervezetet, amely a kínzásokat vizsgálja.

Oroszország bejelentette, hogy kilép az ENSZ-hez kötődő Turisztikai Világszervezetből. A lépésnek nincs gyakorlati jelentősége jelenleg, mert a szervezet már úgyis felfüggesztette Oroszország tagságát, amikor agressziót követtek el Ukrajna ellen.

Az ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka bejelentette, hogy 37 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben, és több mint ezren körülük századosok. Elmondta, hogy az ukrán orvosok legtöbbje nő, és a vállalkozók fele is az.

Ihor zsovka, Volodimir Zelenszkij elnök külpolitikai tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajna „egy centiméter” földterületet sem hajlandó feladni. A Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy Oroszország bármit is lő ki rájuk, ez az elhatározásuk nem fog változni. Egyben hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nehézfegyverekre van szüksége.

Aleksandar Vucic szerb elnök visszautasította Olaf Scholz német kancellár felhívását, hogy Szerbia csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz. Elmondta, hogy szerinte a szankciók nem hatékonyak, és egyébként is, Szerbiát „különleges” kapcsolat fűzi Oroszországhoz.

Franciaország felajánlotta segítségét Ukrajnának ahhoz, hogy a megtermelt gabonát biztonságosan el tudják juttatni a Fekete-tengeri kikötőkbe, ezzel enyhítve a globális élelmiszerválságot. Nem ismert, hogy pontosan mit jelentene a segítség a gyakorlatban.

Címkék: ukrajnai háború