14 milliárd forintnyi bevételt bukhat II. Erzsébet

14 milliárd forintnyi bevételt bukhat II. Erzsébet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány szinte lenullázta a nemzetközi turizmust. Ezt a bevételkiesést a világ legnagyobb turistacélpontjai érzik meg a leginkább. A brit királyi család kezelésében lévő ingatlanok London legnagyobb nevezetességei között vannak, így az elmaradó látogatók igencsak kényelmetlen helyzetbe hozták a királynőt és udvartartását.

Michael Stevens udvari kincstárnok beszélt arról, hogy a járvány miatt elmaradó turisták milyen jelentős veszteségeket okoznak az udvarnak. A királyi rezidenciák (legfőképpen a Buckingham-palota, illetve a windsori kastély) üresen konganak, emiatt a következő három évben 15 millió fontos (hatmilliárd forintos) bevételkiesés várható.

A Buckingham-palota helyzete különösen kellemetlen, hiszen fel kellene újítani. De a felújítási költségvetést át kellett tervezni, és azt is meg kellett kurtítani 20 millió fonttal (nyolcmilliárd forinttal).

Mindezek ellenére az udvar nem kéri a kormányt, hogy egészítse ki a központi költségvetési támogatásukat, inkább a meglévő források hatékonyabb elosztásával oldják meg a problémát. Érthető, hogy nem kérnek plusz pénzt. A jelenlegi helyzetben, amikor a világon mindenhol gazdasági krízis övezi a járványt, meglehetősen rosszul venné ki magát, hogy az udvartartás további forrásokat akarna elvonni az egyébként is nehéz helyzetben lévő költségvetéstől. (MTI)