169 millió dollárral lépett le az elnök Afganisztánból

169 millió dollárral lépett le az elnök Afganisztánból

Asraf Gáni a parlament rendkívüli ülésén Kabulban 2021. augusztus 2-án. Az afgán elnök 2021. augusztus 15-én a kormány ellen harcoló tálib fegyveresek előrenyomulása miatt elmenekült hazájából (Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

169 millió dollárral lépett le az országból Asraf Gáni – állítja a BBC szerint Afganisztán egyébként szeparatista tádzsikisztáni nagykövetsége. A feltehetően az utolsó ellenállók, a tálibok ádáz ellenségeinek számító muszlim milíciát, az Afgán Északi Szövetséget és az egykori alelnököt, Amrullah Szalehet támogató diplomáciai kirendeltség szerint azzal, hogy eliszkolt az országból, Gáni elárulta a „hazát és a nemzetet”.

Az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztériuma közleményben erősítette meg, hogy Gáni náluk tartózkodik. Tájékoztatásuk szerint humanitárius alapon szívesen látják Gánit és egész családját.

Először egyébként arról szóltak a hírek, hogy az afgán elnök Üzbegisztánba menekült, majd az is megjelent, Gáni Ománba távozott. Orosz információk szerint menekülésekor az államfő előbb autókba, majd a helikopterébe is annyi pénzt próbált meg szuszakolni, amennyit csak lehet.

A tádzsik fővárosban, Dusanbéban megrendezett sajtótájékoztatóján az afganisztáni nagykövet, Mohamed Zahír Agbár bejelentette, nem ismerik el a tálibok uralmát, ők Szalehet tekintik Afganisztán legitim államfőjének. A brit közszolgálati BBC birtokába került hangfelvételen Szaleh arról beszélt, ő Afganisztán elnöke, és a harcnak még nincs vége.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nap folyamán több, Afganisztán keleti felében lévő városba hirdettek meg tálibellenes tüntetést. Dzsalálábád a tálibok a felvételek tanulsága szerint a tömegbe lőttek, legkevesebb egy halottja van az ottani eseményeknek.