200 ezer munka nélkül maradt francia jelentkezett idénymunkásnak

200 ezer munka nélkül maradt francia jelentkezett idénymunkásnak

(Fotó: Joao Marcelo Marques/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tömegesen jelentkeztek idénymunkára azok a franciák, akik a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására elveszítették a munkájukat.

Az MTI – a Le Journal du Dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő hetilapra hivatkozva – felidézi, hogy Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter március 24-én kérte azt a tétlenségre kényszerült emberektől, hogy „csatlakozzanak a francia mezőgazdaság nagy hadseregéhez”, amely munkaerőhiánytól szenved. Kétszázezer közvetlen munkahely állt rendelkezésre a földeken. A mezőgazdasági miniszter kifejezetten a több millió munkanélkülihez, illetve ahhoz a több százezer franciához szólt, akik a járvány terjedése miatt bevezetett korlátozások következtében kényszerszabadságon vannak, s a kijárási tilalmak miatt nem hagyhatják el az otthonaikat. Példaként említette a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltatásban dolgozókat.

A tárcavezető felhívása a francia hírtelevíziókban hatalmas zavart keltett, egy nappal azután, hogy a kormány a kijárási tilalmak szigorításáról döntött, és a hivatalos kormánykommunikáció hetek óta arra kér mindenkit, hogy maradjon az otthonában. A kérést azonban az agrárszervezetek is népszerűsítették, így az első nap mintegy 13 ezren, két nappal később már 40 ezren, vasárnapig pedig 207 ezren iratkoztak fel arra a platformra, amelyen az agrárium munkáltatói és a munkavállalói találhatnak egymásra.

A francia közrádió ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák közül csak 3 ezren jelentkeztek, miután sokan nem szívesen alkalmaznak tapasztalatlan munkaerőt. – Rengetegen telefonáltak olyanok, akiknek semmi köze az agráriumhoz. Például egy nagyon kedves, jó szándékú nő, aki a divatszakmában dolgozik, de most nincs munkája. Szeretne vidékre jönni, mert Párizsban unatkozik, de hát pont ilyenekre nincs szükségünk – mondta Emmanuel Martin, egy dél-franciaországi epertermelő.

A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karatnénszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba.