Egymás után ölik meg a fehér farmereket

Egymás után ölik meg a fehér farmereket

Meggyilkolt fehér farmerek emlékét őrző park Pretória közelében 2003 július 28-án (Fotó: Reuters/Juda Ngwenya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyed évszázaddal az apartheid rezsim bukása után egyre durvább atrocitások érik a fehér farmereket a Dél-afrikai Köztársaságban. A mostani erőszakhullámot ráadásul a politikusok is a végletekig gerjesztik. A fehér lakosok nem tehetnek mást, mint hogy fegyverkeznek.

Amikor ez év januárjában a 86 éves Piet Els farmját megtámadta egy fekete rasszista banda, a gazdálkodó még nem tudta, hogy nem puszta tolvajokkal áll szemben. A négy támadó előbb vascsövekkel verte meg az idős férfit, majd egy székhez kötözték, és egy közelben talált vasalóval módszeresen kínozni kezdték. Ezután idős felesége következett: őt meztelenre vetkőztették, így bántalmazták. Ám a januári eset csak egyike a sok gyomorforgató rémtörténetnek, amelyről már a nemzetközi sajtó sem hallgathat. A közösségi médiában keringő fényképeken agyonkínzott, meggyötört idős embereket látunk, akik napjainkra egy minden eddiginél kíméletlenebb, fajgyűlölő hajsza célpontjaivá váltak.

A dél-afrikai fehér bőrű farmerek már az apartheid rendszer összeomlása után is ki voltak téve a bandák revansvágyának. Habár a kormány 2007 óta nem hozza nyilvánosságra a farmerek ellen elkövetett gyilkossági statisztikákat, a helyi gazdákat tömörítő mezőgazdasági szervezet úgy tájékoztatott, csupán 2012-ig több mint 1,5 ezer ember halt meg ezekben a támadásokban. Ám más jelentések a valós számot ennek több mint kétszeresére teszik, így a Tshego médiatájékoztató szerint 2011 decemberéig 3811 fehér farmert gyilkoltak meg. A szomorú statisztika azóta sem javul, a rasszista alapú támadásokból minden napra jut a fehér lakosságnak. Idén azonban mintha minden eddiginél brutálisabb lenne: az Afri Forum nevű civil szervezet arról számolt be, csak márciusig 109 ilyen eset történt, 15 a gazdálkodó halálával végződött. Ez azt jelenti, hogy fehér farmernek lenni messze a legveszélyesebb „mesterség” Dél-Afrikában: Nekik kétszer nagyobb az esélyük, hogy halálos támadás áldozatává váljanak, mint egy rendőrnek.

Hogyan állhatott elő ilyen helyzet az országban? Túl a múltból öröklött indulatokon, ezúttal a politikai elit is sokat tett az indulatok elszabadulásáért. A Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt erősödésével a fokvárosi parlament elfogadott egy javaslatot, mely szerint a jövőben az állam kártalanítás nélkül kisajátíthatja a fehér farmerek földjét. A fekete bőrű rasszisták ezért szabad prédának érzik ezeket a földeket – és persze az itt élő gazdákat. Ráadásul az EFF is egyre inkább radikalizálódik, így a párt vezetője, Julius Malema – akit egyébként egyszer már elítéltek gyűlöletbeszédért, mert a Lődd le a farmert! [Shoot the Boer] című dalt énekelte – nemrég kijelentette, hogy a fehérekkel fogják kezdeni, akiknek elvágják a torkát.

A folyamatosan romló helyzetre és az egyre kegyetlenebb leszámolásokra a világ más táján is felfigyeltek. Érdekes módon épp a szigorú menekültügyi politikája miatt sokat bírált Ausztrália lépett elő egy egészen különös megoldási javaslattal. Peter Dutton belügyminiszter elmondta, a tárcájánál már vizsgálják, hogyan lehetne az ország menekültprogramjának keretében befogadni a mindennapos veszélyben élő dél-afrikai fehéreket. Mindeközben a gazdák sem várnak ölbe tett kézzel. Mivel a rendőrségben már nem bíznak, sokan maguk vették kezükbe a sorsukat, és minden erővel fegyverkeznek, hogy megvédjék a földjüket és az életüket. A dél-afrikai fegyverviselési törvény – amely hasonlóan megengedő, mint az amerikai – erre lehetőséget is ad, így egyre több fehér gazda készül a végső összecsapásra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2. számában jelent meg, 2018. május 25-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!  Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.