Szabadságpárti belügyminiszter fenyegeti az osztrák sajtót

Szabadságpárti belügyminiszter fenyegeti az osztrák sajtót

Rainer Nowak cikke a Die Pressében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példátlan összefogásra kerül sor az osztrák médiában: jobb- és baloldali, liberális és konzervatív kiadványok fogtak össze és közlik egymás írásait a belügyminiszter ellen, aki arról beszélni, korlátozni kellene a tényfeltáró újságírást. Herbert Kickl szabadságpárti politikus azok ellen rohant ki az osztrák köztelevízióban, akik államtitkok nyomára akarnak bukkanni, illetve akik az ilyen értesüléseket hiányosan, torzítva teszik közzé.

Az osztrák belügyminiszter a múlt héten az ORF műsorában a szövetségi alkotmányvédelem ügyével kapcsolatban így vélekedett: „ott ahol bizonytalanság folyik, az nem a belügyminisztérium, az nem az igazságügy, hanem a magukat oknyomozónak kikiáltott újságírók. Vannak bizonyos médiumok, amelyek mindennap azon vannak, hogy titkokat hozzanak nyilvánosságra, és mindezt a valódi tényállás nagyon-nagyon hiányos bemutatásával.”

Vezető napilapok (a jobboldali-konzervatív Die Presse, a baloldali Kurier, valamint a balliberális Der Standard) és rangos politikai magazinok (Profil és News) álltak ki az újságírókért, illetve egymásért. A lapok főszerkesztői vezércikkeket írtak ezzel kapcsolatban és egymás lapjaiban meg is jelentették azokat (és utalnak is egymás írásaira).

Rainer Nowak, a konzervatív Die Presse főszerkesztője szerint Herbert Kickl a tűzzel játszik. Amit a miniszter mondott, az még nem támadás a sajtószabadság ellen, de világos beismerése annak, hogy Kicklnek baja van az oknyomozó újságírással. A szakma sosem fogadja el, hogy szerkesztőségekben tartsanak házkutatásokat, vagy újságírók ellen nyomozzanak. De a szakma a ravasz fenyegetéseket sem fogja soha megengedni, mert Ausztria ilyen – fogalmazott a főszerkesztő.

A Der Standard vezetője, Martin Kotynek úgy vélekedik, hogy az újságírónak kutatni kell, ez a szakmájához tartozik és ezt egy miniszternek is meg kell értenie. A sajtónak ott kell kutakodnia, ahol a dolgok sötétnek tűnnek, ahol a hatalmasokat kell ellenőrizni, ahol az összefüggések nem tiszták. Mindezt azért kell tenni, hogy az embereket informálják. Ezért létezik a sajtószabadság, amely megengedi a szerkesztőségeknek a munkát, anélkül, hogy a hatalmon lévőktől félnie kellene. A szabad sajtó az erős demokrácia alapja.

A főszerkesztő kijelenti, hogy a házkutatásokkal kapcsolatos híreszteléseket eléggé komolyan veszik, hiszen ez egy elfogadhatatlan támadás lenne az osztrák sajtószabadságra. Az újságírók munkáját is érheti bírálat, ez rendben van, de egy miniszternek is meg kell válogatnia a szavait. Nem jelenthet neki nehézséget megkülönböztetni a kritikát és a fenyegető gesztusokat.

A Kurier főszerkesztője, Helmut Brandstätter a szolidaritást emelte ki, amelyre szükség is van, mert úgy látszik, Ausztriában is veszélyeztetni akarják a vélemény- és a sajtószabadságot. Szerinte aki hatalmat akar, az viselje el az újságírókat. Ne Trump legyen példa, aki mindent fake newsnak nevez, ami számára kellemetlen.

Esther Mitterstieler, a News főszerkesztője szerint felmerül a kérdés, hogy most Bécsben is olyan komoly fenyegetésekkel kell-e szembenézniük, mint ami Lengyelországon és Magyarországon van? A politikusok döntik el, hogy mi tartozik a nyilvánosság elé és mi nem? Az is lehet, hogy egy olcsó elterelő-manőver az egész, és a belügyminiszternek a saját tárcája vezetésével van problémája, és nem a sajtó a hibás.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.