Rabszolgatartó-e a holland Mikulás? Futballhuligánok támadtak aktivistákra

Rabszolgatartó-e a holland Mikulás? Futballhuligánok támadtak aktivistákra

Zwarte Pietek a hollandiai Ternauzenben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén szerte Hollandiában, illetve Belgium holland anyanyelvű régiójában, Flandriában megérkezett a Mikulás, illetve ahogy itt hívják: Sinterklaas. A régi hagyomány szerint a gyermekek jótevője hajón érkezik Spanyolországból, majd fehér lóra száll, Fekete Péterek, azaz Zwarte Pietek kíséretében, akik kekszekkel, cukorkákkal látják el a gyerekeket.

Az ünnepélyes megérkezés minden városban nagy esemény, rendre a polgármester fogadja a vendéget, zenekar kíséri a felvonulást és természetesen a dalokat együtt éneklik a felnőttek a gyerekekkel. Nem túlzás egyébként azt állítani, hogy a szülőket legalább annyira lelkesíti Sinterklaas megérkezése, mint a gyermekeiket. És míg a Mikulás megítélésében nem sok különbség van, addig Zwarte Piet évről évre politikai viták középpontjába kerül. A feketére festett arcú, göndör, fekete parókát viselő, színes ruhás segédek (az egyik gyerekdal szerint „szolgák”) a spanyol megszállás alatt a hódítókkal együtt érkező mórokat hivatottak megjeleníteni, ennek megfelelően évszázadokon keresztül velük ijesztgették a gyerekeket.

[caption id="attachment_11410" align="aligncenter" width="1000"]

Zwarte Pietek és a Sinterklaas a belgiumi Leuvenben[/caption]

Az elmúlt években azonban rendre fellángolt ezekben a hetekben a vita: Zwarte Piet megjelenítése rasszizmus, hiszen egy fehér embernek (Mikulás) van egy fekete rabszolgája. Történnek kísérletek Fekete Péter fehérítésére, például sok helyen egyáltalán nem festik feketére az arcukat, máshol csak kormot kennek magukra, de a legtöbb helyen töretlen Zwarte Piet népszerűsége, az emberek többsége nem lát fajgyűlöletet a hagyományok követésében.

Hollandiában rendszeresen utcára vonulnak Zwarte Piet támogatói és ellenzői is, gyakori, hogy rendőrségi közbeavatkozásra van szükség, ilyenkor elcsattan egy-két pofon, előkerül a könnygáz és néhány aktivista a börtönben tölti az éjszakát. Így volt ez ezen a hétvégén is, szerte az országban voltak kisebb-nagyobb összetűzések. A rendőri jelentések szerint Rotterdamban például három embert tartóztattak le az összecsapások miatt, egyet pedig azért, mert kifüggesztett egy zászlót, amin az volt olvasható: „Fekete Péter rasszizmus”. Talán a legérdekesebb eset Eindhovenben történt, a PSV szurkolói rátámadtak a beszédes nevű „Üsd ki Fekete Pétert!” elnevezésű társaság 20 tagjára, tojással és konzervdobozzal hajigálták meg őket, végül itt is a rendőrségnek kellett fellépnie.