Manfred Weber csalódott a CEU költözése miatt, az Európai Bizottság aggódik

Manfred Weber csalódott a CEU költözése miatt, az Európai Bizottság aggódik

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Európai Bizottságot nagyon aggasztja az a tény, hogy a Közép-Európai Egyetem úgy döntött, Bécsbe költözik” – tájékoztatta a Magyar Hang brüsszeli tudósítóját a testület egyik szóvivője, aki hozzátette, a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása aránytalanul korlátozza az egyetemek működését, ezért azt újra összhangba kell hozni az európai jogrenddel. A Bizottság még tavaly indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, majd a magyar hatóságokkal folytatott eredménytelen tárgyalások után beperelték Magyarországot. Az Európai Bíróság elsőbbséggel kezeli az ügyet, de konkrét tárgyalási napot még nem tűztek ki.

Manfred Webert kérték számon

A CEU költözése kapcsán megmozdult az európai nagypolitika. A legtöbben az Európai Néppártot, személy szerint annak frakcióvezetőjét és az Európai Bizottság élére jelölt politikusát, Manfred Webert figyelmeztették, hogy a Néppárt vörös vonalként tekintett a CEU ügyére, jelezték, amennyiben a magyar kormány nem visszakozik, súlyos szankciók várnak a Fideszre.

Végleges: Bécsből folytatja a CEU - Magyar Hang

Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében - jelentette be a CEU.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a Twitteren úgy fogalmazott: szégyen a Néppárt számára, hogy a pálya széléről figyeli és eltűri, ami a CEU-val történik. Verhofstadt hozzátette, ez egy sötét nap az akadémiai szabadság és a liberális demokrácia számára Európában. Kati Piri, magyar származású holland baloldali politikus is szégyenletesnek nevezte a történéseket. Egy másik holland EP-képviselő, Judith Sargentini szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében azt írta: végképp le kell számolni azokkal az illúziókkal, hogy Magyarország más lenne, mint egy autokrácia. Sargentini azt is hozzátette, hogy Európa többi részének nem szabad ezt tétlenül néznie és az EU-tagállamoknak egységesen ki kell állniuk az európai értékek mellett. Ennek érdekében az Európai Tanácsnak meg kell kezdenie az érdemi vitát a magyar jogállamiságról.

Megszólalt az ügyben a bírálatok egyik célpontja, Manfred Weber is. A német néppárti vezető a Twitteren rendkívüli csalódottságának adott hangot és elfogadhatatlannak nevezte, hogy ma az EU-ban arra kényszerítsenek egy egyetemet, hogy elköltözzön. Weber ezután az Európai Bíróságot szólította fel arra, hogy minél hamarabb hozzon döntést a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán.

Csalódott nagykövetség

A CEU amerikai akkreditációjú programjainak távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak – így értékelt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma hétfő délután az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán közzétett közleményében – írja MTI. Heather Nauert sajtószóvivő szerint a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti nagy presztízsű magyarországi programjait.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében – fogalmazott a sajtószóvivő, kiemelve: az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért „a magyar kormány és a CEU” nem írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait.