Weber: Magyarország ellen szavaztam és nem Orbán ellen

Weber: Magyarország ellen szavaztam és nem Orbán ellen

Manfred Weber és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament frakcióvezetői által tartott sajtótájékoztatón a Magyar Hang is szóba került olyan témák mellett, hogy lép-e egyáltalán a Néppárt a Fidesz ellen.

Bár Csáky Pál felvidéki magyar EP-képviselő, aki az Európai Néppárton belül a Fidesz-frakció tagja nem rég azt nyilatkozta lapunknak, hogy egy novemberi tanácskozás alkalmával Orbán Viktor és Szájer József megállapodott Joseph Daullal, a Néppárt elnökével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével arról, hogy az európai parlamenti választásokig mindét fél visszafogja magát, Weber mai sajtótájékoztatóján már igyekezett cáfolni mindezt. - Ennek jeleit látom a Néppárton belül is, de a Fidesz retorikájában is. Hogy a választások után mi lesz? Újra fognak kezdődni a viták, ebben száz százalékig biztos vagyok - fejtette ki a magyar politikus a Magyar Hangnak adott, november 26-án megjelent interjújában. 

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat" | Magyar Hang

Az EP-választásokig összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított 12-14 parlamenti mandátumra - jelentette ki a Magyar Hang tudósítójának Brüsszelben Csáky Pál. A felvidéki magyar politikus - aki a Fidesz néppárti frakciójának tagja, volt szlovák miniszterelnök-helyettes, de íróként is ismert - elmondta, a V4-ekhez felesleges túlzott reményeket fűzni, mert a szövetség pillanatok alatt felbomolhat.

Erre a nyilatkozatra kérdezett rá kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülése alatt az Euronews tudósítója Manfred Webernél. A német politikus, aki a legesélyesebb jelölt az Európai Bizottság következő elnöki tisztére minderre azt mondta, hogy a Csáky által emlegetett   helsinki egyeztetéskor (a Néppárt november 7-8-i kongresszusán – a szerk.) nem sokkal voltak a 7-es cikkelyes eljárás megindítására való szavazás után, ezért "nem volt olyan a hangulat, hogy bármiről egyeztessenek, vagy megegyezzenek".

Európai Hang

Érdekes kijelentést tett Manfred Weber, az Európai Néppárt (ennek a taga a Fidesz is) frakcióvezetője, aki nagy valószínűséggel az Európai Bizottság követkető elnöke lesz. Weber - aki szintén...

Mint ismert, Weber szintén megszavazta az eljárás megindítását, sőt, korábban már többször is ultimátumot adott a magyar kormánynak, például a CEU vagy a civil szervezetek ügyében, aztán mégsem történt semmilyen lépés a Néppárt részéről. Most azonban kiderült, hogy Webernek tulajdonképpen nem is a Fidesszel, vagy Orbánnal van gondja, hanem az egész országgal. Szó szerint a következőket mondta:

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen."

Manfred Weber sajtókonferenciájának felvétele itt érhető el, az ominózus kijelentés 10:30-nál hallható. 

A kijelentést követően Ujhelyi István arra szólította fel Manfred Webert, hogy kérjen bocsánatot a magyar emberekről. A Fidesz EP-frakciója még nem reagált.

A néppárti politikus kitért az Azonnali.hu kérdésének – miszerint mit szólna hozzá, ha az ő arca is olyan, magyar közpénzből készített lejárató plakátokon tűnne fel, mint amilyenek Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetőről, vagy Judith Sargentini zöld EP-képviselőről készültek –megválaszolása elől. Ugyanakkor kijelentette, mind a CEU, mind a civil törvény ügyében megsürgette az Európai Bíróság folyamatban lévő eljárását, hiszen a nacionalista-konzervatív lengyel kormány is meghátrált, miután a bíróságítéletet hozott a legfelsőbb bírósági törvény ügyében.