Szijjártó Péter megint beolvasott Brüsszelben

Szijjártó Péter megint beolvasott Brüsszelben

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ahmed al-Dirdiri szudáni külügyminiszter kétoldalú találkozója az uniós tagállamok és az Arab Liga országainak külügyminisztereinek tanácskozása keretében Brüsszelben 2019. február 4-én (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hazudtolta meg magát a magyar diplomácia most sem Brüsszelben: Szijjártó Péter több fronton is támadást intézett tárgyalópartnerei ellen, sőt, olyanoknak ki kijutott a kokiból, akik a környéken sem voltak.

A magyar külügyminiszter azért utazott a belga fővárosba, hogy részt vegyen az EU és az Arab Liga külügyminisztereinek közös találkozóján. Az eredeti terv az volt, hogy itt elfogadnak egy szövegtervezetet, amely a három hét múlva esedékes legmagasabb, állam- és kormányfői szintű EU-Arab Liga záródokumentuma lett volna. Sok egyéb mellett ez a szöveg arról is szólt volna, hogyan kellene hatékonyabban fellépni az illegális migrációval szemben, hiszen ezen a téren az arab országoknak kiemelkedő szerepük van.

Karácsonyi ajándék populistáknak az ENSZ migrációs paktuma | Magyar Hang

Szó sincs arról, hogy a világszervezetben dőlne el, be kell-e fogadnunk a jövőben kötelezően a migránsokat.

A szöveg tervezőinek pechére azonban bekerült a dokumentumba hivatkozási alapként az ENSZ migrációs paktuma, amelynek aláírását Magyarország mellett nyolc európai ország és több arab ország is elutasította. Ugyanakkor most – leszámítva Magyarországot – egyetlen ország sem jelezte, hogy ne szeretné aláírni a tervezetet. A diplomácia medrében mindez most azt jelenti, hogy az egyiptomi csúcstalálkozóig megpróbálják meggyőzni Magyarországot álláspontja megváltoztatásáról, vagy pedig olyan szöveget terjesztenek elő, amit már támogat az Orbán-kormány is. Arra azonban semmi garancia, hogy ezt más tagállamok egyöntetűen megszavaznák, arra meg különösen nincs, hogy az arab országok is egyetértenek ezzel.

Szijjártó Péter magyar újságírók előtt kijelentette, hogy be kellene fejezni a bevándorláspárti hazudozást, amit közösen folytat az ENSZ és az EU, avagy New York és Brüsszel. A téma további előzményeihez tartozik, hogy a magyar diplomácia ez ügyben már teszteli egy ideje a partnerek tűrésküszöbét, és úgy tűnik, hogy sikerült is azt átlépni. Az elmúlt napokban a német és a francia külügy is felháborodottan nyilatkozott a magyar álláspontról, erre Szijjártó Péter azonban csak annyit mondott, hogy a magyar külügyi irányvonalat Budapesten határozzák meg, nem máshol.

Szijjártó visszaszólt

Kijutott a feddésből Hollandiának is, egy másik téma kapcsán. A Magyarország ellen folyó 7-es cikkely szerinti eljárás miatt a holland parlament egy delegációt szeretett volna küldeni Magyarországra, hogy első kézből tudja meg a magyar parlament és a kormány álláspontját.

Európai Hang

Az ENSZ-t és az EU-t, New York-ot és Brüsszelt, a bevándorláspárti hazudozókat, az ír, a francia és a holland kormányt küldte el melegebb éghajlatra a magyar külügyminiszter Brüsszelben, miközben...

Budapesten azonban nem akarták őket fogadni, Szijjártó Péter azt mondta, Hollandia nem felügyeleti szerve Magyarországnak. Azt is hozzátette, hogy a hollandok tettek olyan nyilatkozatokat korábban, amelyek arra utalnak, hogy nekik már készen van az ítéletük. A magyar külügyminiszter szerint „mi egy ország vagyunk, több mint ezeréves nemzet”, és ezt illene tiszteletben tartani. Ebben a körben bírálta a francia és az ír külügyminisztert is, szerinte ez a két diplomata is olyan hangnemben nyilatkozott Magyarországról az elmúlt időszakban, amit nem lehet szó nélkül hagyni.