EP-választás: itt az első mandátumbecslés

EP-választás: itt az első mandátumbecslés

Az Európai Parlament Strasbourgban (fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

100 nap múlva választja meg a mintegy 400 millió polgár az Európai Parlament következő ötéves ciklusának a képviselőit. A jelenlegihez képest kevesebb szék lesz majd a parlamentben, hiszen a britek kilépése miatt ők már nem választanak. 751 helyett így csak 705 képviselői helyet osztanak szét, Magyarországról 21-en kerülnek be az európai törvényhozásba.

Az Európai Parlament mostantól kezdve kéthetente teszi közzé legfrissebb mandátumbecslését, amelynek elkészítésében az adott tagállam több közvéleménykutató-intézetének felmérését összegzik és súlyozzák. Ezt követően a pártokat besorolják abba a képviselőcsoportba, amelyben jelenlegi is helyet foglalnak, ha ez nem azonosítható be, akkor ezek a képviselőket az „egyéb” kategóriában tartják majd nyilván. Az első mandátumbecslés alapján általánosságban annyit el lehet mondani, hogy az eddigieknél még töredezettebb, elaprózottabb lesz a parlament összetétele.

Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint | Magyar Hang

Az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével. Persze az is kérdés, egyáltalán lesz-e ilyen.

Ami a főbb számokat illeti: változatlanul az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője, 183, őket követik a szociáldemokraták 135 hellyel. Utóbbiak könyvelhetik el arányaiban a legnagyobb mandátumcsökkenést. A harmadik legerősebb frakció a Liberálisoké lesz az előrejelzés szerint, 75 képviselői hellyel, de ide lehet sorolni a hivatalosan még senkihez sem tartozó francia Macron-pártot, akiknek 20 helyet jósolnak. Hat frakciónak lesz 50 körüli képviselője, két baloldali és három konzervatív/euroszkeptikus csoportosulás közülük. Mindez azt jelenti, hogy az EU mélyebb integrációja ellen fellépő képviselők a jelenlegi becslés alapján körülbelül 150 helyet kaphatnának, amivel nem lenne lényeges beleszólásuk az európai ügyekbe.

A magyar eredményeket a Publicus, a Századvég és a Závecz Research felmérései alapján összesítették. Eszerint a Fidesz–KDNP 49,3 százalékkal 13 székre számíthat, a Jobbik 15,5 százaléka pedig négy képviselői helyre elegendő. Az MSZP–Párbeszéd-koalíció 13,3 százaléka 3 mandátumra jogosít, míg a Demokratikus Koalíció 7,2 százaléka egyetlen székre lesz elegendő. Más politikai erő nem fog mandátumhoz jutni a jelenlegi becslés alapján, de a kéthetente új adatok természetesen ezt módosíthatják, illetve az is várható, hogy eddig hivatalosan európai pártcsaládhoz nem csatlakozó politikai erők is nyilvánvalóvá teszik elkötelezettségüket.