Mérgező munkahelyi légkör: gyökeres változások jöhetnek az Amnesty-nél

Mérgező munkahelyi légkör: gyökeres változások jöhetnek az Amnesty-nél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felajánlotta lemondását az Amnesty International hét tagú vezetősége azt követően, hogy a mérgező munkahelyi kultúráról szivárogtak ki hírek. A The Guardian számolt be pénteken a levélről, ami elismerte a cégen belül meglévő problémákat. Az Amnesty élén állók vállalják a felelősséget a szervezeten belül kialakult, „feszült és bizalmatlan” légkörért.

„Őszintén sajnáljuk, hogy kollégáink többsége se megbecsülést, se támogatást nem érez, és készen állunk megtenni bármit, hogy ez változzon” – olvasható a szervezet nemzetközi titkárságának csütörtökön megküldött üzenetben. Az AI érdekeit szem előtt tartva mind arról tájékoztatták Kumi Naidoo főtitkárt, hogy hajlandóak visszalépni. Utóbbi március végére állhat elő változtatási tervével, egyben azzal, hogyan alakulhat a vezetőség sorsa a jövőben. Pénteken leszögezte, hogy valószínűleg nem fogja elfogadni mindannyiuk távozását.

Nemrég derült ki, hogy a jogvédő szervezeten belüli munkakultúrára a kollégák megszégyenítése, a nepotizmus és a „mi kontra ők” szembenállás erőltetése jellemző. Az erről szóló jelentést a KonTerra Csoport keretében pszichológusok végezték, arra jutva, hogy bár a munka természetéből adódóan is traumatizálódhatnak a dolgozók, de a cégen belüli hozzáállás tovább ront a helyzeten. Ellenségeskedés, túlterhelés és irányítási gondok is jellemzőek voltak. Többször is előfordult, hogy a vezető beosztásban lévők az értekezleten igyekeztek lekezelően beszélni a kollégákról, vagy egyenesen olyanokat mondtak nekik: „Elhúzhatnál már. Ha maradsz ebben a pozícióban, egy gyötrelem lesz az életed.”

A vizsgálatra azután került sor, hogy tavaly két Amnesty-dolgozó is öngyilkosságot követett el. A The Times közölte tavaly, hogy Gaëtan Mootoo stresszre és túlmunkára panaszkodott, mielőtt végzett magával. Alig hat héttel később a 28 éves Rosalind McGregor is követte őt.

A lemondását felajánló vezetőség levelében elismerte, hogy a problémák már évtizedek óta léteznek a szervezetben. A levelet jegyzőt között van többek közt Anna Neistat kutatási igazgató, Thomas Schultz-Jagow kommunikációs vezető, Julie Verhaar adományokért felelős igazgató, illetve Tawanda Mutasah jogi vezető is. Van köztük, aki négy, más tizenegy éve dolgozik a szervezetnél.